Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Безплатни прегледи за първични имунни дефицити и защита на имунната система

Снимка: Анелия Кръндева

Безплатните прегледи за първични имунни дефицити в Александровска болница, в столицата, ще продължат и след предварително обявения краен срок 29 април. Причина за това е големият брой желаещи да се възползват от възможността за свободна консултация с водещи имунолози и педиатри, съобщи в „Нашият ден – Практично“ д-р Снежина Михайлова, от Александровска болница. За записване обаче трябва да побързате. То ще продължи в обявения срок – от 9 до 14 часа на тел. 02/9230 690, както и в Детска клиника, от 11 до 13 часа, на тел. 02/9230 322.
Имунолозите от Пирогов също обявиха отворен прием – на 28 и 29 април. Записването е от 8 до 13.30 часа, на номер 02/ 91 54 311. Пловдивчани могат също да направят консултация на 29 и 30 април, в Катедрата по микробиология и имунология на Медицинския университет в града. Според проф. Елисавета Наумова, председател на Българска асоциация по клинична имунология един на две хиляди души страда от имунен дефицит. Какъв е произхода, симптоматиката и терапията на това състояние, кога имунния дефицит е вроден и кога придобит, научаваме от имунолога д-р Снежина Михайлова. Тя ни съветва също и за правилните грижи, които можем да положим сами за здрава имунна система и добри съпротивителните сили на организма, при отсъствието на специфичен проблем.
Грижата за имунната система трябва да е целогодишна, е категорична д-р Михайлова. Тя пояснява необходимостта от балансиран режим на хранене, активност и почивка, особено при децата. Имунологът изтъква вредата от веганската диета, която лишава подрастващите от ценни за имунната система белтъчини. Основното, от което се гради имунитета – това е белтъка. Т.е. мляко, млечни продукти и месо, разбира се в комбинация с плодове и зеленчуци. Виждали сме деца с придобити имунни дефицити, не първични, а вторични, на деца-вегани по семейно възпитание, в много тежко състояние, поради недостатъчен прием на белтъци и витамини, споделя д-р Михайлова. Тя коментира също и потенциалната вреда и неефективност при безразборния и епизодичен прием на имуностимуланти.
Имуностимулация за една седмица не води до ефект. Тя трябва да е изписана от лекар-специалист, защото е „нож с две остриета“. Когато се прекали с нея, може да доведе до автоимунни заболявания. Не е подходяща и при злокачествени заболявания, когато не подозираме за тях. Трябва да се изключат всички причини, при които е противопоказна и да се приема необходимия вид, по схема.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
адв. Елка Пороминска (вдясно) и Анелия Торошанова

Имоти, дялове, обещание за дарение, собственост

В рубриката на "Законът и Темида" "Съвети на адвоката"  адв. Елка Пороминска , председател на Асоциацията за жените адвокати, дългогодишен консултант на "Законът и Темида",  отговаря на слушателски въпроси в предаването. Родителите на г-жа Георгиева преди много години купуват апартамент в София, който продали и закупили къща в населено място близо до..

публикувано на 12.07.24 в 15:25
адв. Петър Николов и Анелия Торошанова

Прекъсва ли се погасителната давност от изпълнително действие след настъпила перемпция*?

Погасителната давност се прекъсва от изпълнително действие, извършено по изпълнително дело, по което е настъпила перемпция. Това приеха Гражданската и Търговската колегии на Върховния касационен съд (ВКС) в ново тълкувателно решение. То е посветено на три въпроса, свързани с изпълнителното производство, които пораждаха противоречия между съдиите...

публикувано на 12.07.24 в 12:35

Глухите хора се вълнуват и живеят пълноценно – вижте ги

През 1934 година група млади ентусиасти основава дружество на глухите в столичното училище "Йосиф Ковачев". Постепенно такива организации се появяват из цялата страна и се обединяват в Съюза на глухите в България, който днес чества своя 90 годишен юбилей . Умеем ли, като общество, да превеждаме тишината и да чуваме нечуващите – разговор в..

публикувано на 12.07.24 в 12:08

Какво се случва с проекта за Национална многопрофилна детска болница?

Много деца пораснаха, докато майките и бащите им очакваха изграждането на многопрофилна детска болница. Семейна паника настъпва, когато дете се разболее, докато родителите се чудят къде точно ще получат необходимото внимание и консултация със специалист. Как протича организацията и дейността по изграждане и пускане в експлоатация на..

публикувано на 12.07.24 в 10:44

Как да изберем летни занимания за децата си

Въпросът не се изчерпва с финансовите възможности на семейството. Важно е да помислим какво е липсвало на децата през учебната година, но е необходимо за цялостното им развитие. Ако волю-неволю дълги месеци сме били под натиска на образователната система за академични постижения с цената на часове, прекарани в затворени помещения, в седнало..

публикувано на 12.07.24 в 07:55