Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Видове уволнение – защита и последиците от тях

Снимка: архив

Живеем в регулирана среда. Всеки ден, влизаме в договорни отношения, а често дори не си даваме сметка за това. Например, когато купуваме билет за градския транспорт. В огромен брой случаи, действията и бездействията ни имат правни и лични житейски последици. Особено сериозни са те, когато подписваме нов трудов договор или прекратяваме трудово-правни отношения.
В условията на криза и динамичен пазар на труда, подписваме всичко, което работодателят остави на масата. Груба грешка. Надеждата за по-добро работно място и сляпото доверие няма да ни защитят, когато имаме нужда от законова закрила, от пълноценно обезщетение за безработица или от работодателя, както и за да потърсим правата си в съда.
Една от порочните практики в компаниите днес, например е да ни накарат да подпишем молба за напускане по „взаимно съгласие“, още с новия трудов договор, казва адвокат Мариана Розованова и изброява тежките негативи, ако се съгласим на това. Предупреждава също за рисковете при уговорен единствено в полза на работодателя изпитателен срок. Винаги при прекратяване на трудов договор, имаме неотменимите права да получим: трудово възнаграждение за всеки един отработен ден; парично обезщетение за неизползвания платен годишен отпуск, както и трудовата книжка с вписано коректно основание за прекратяване на трудовото правоотношение. И обръща много по-голямо внимание на разликите в различните форми на прекратяване на трудов договор, защото там са малките детайли, които работят „за“ или „против“ нас.
Как да постъпим, когато сме застрашени от уволнение? Кога можем да договорим обезщетение, или да се обърнем към съда? Какви са правата ни при прекратяване на трудов договор? – чуйте съветите на адвокат Мариана Розованова.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Бургас започна първата Международна олимпиада по изкуствен интелект

В Бургас започва първото издание на Международната олимпиада по изкуствен интелект (International Olympiad in Artificial Intelligence – IOAI), което ще продължи до 15 август. Това новаторско събитие предоставя уникалната възможност на ученици от цял свят да съчетаят традиционния научен подход с най-новите постижения в областта на изкуствения..

обновено на 09.08.24 в 11:08
Мая Зухди

Мая Зухди: Най-ценното в България е свободата

Мая Зухди е жена с необикновена история, която съчетава културите на две държави в своя живот и страстта си към кулинарията. Родена в Дамаск, Сирия, тя прекарва първите 23 години от живота си там, растейки в смесено семейство, в което се съчетават български и сирийски корени. Решението ѝ да напусне родината си и да се премести в България бележи..

обновено на 09.08.24 в 10:09

Панагюрското златно съкровище отново е в родния си дом

От 9 август до 10 септември 2024 г. жителите и гостите на град Панагюрище отново ще имат възможността да се насладят на оригинала на Панагюрското златно съкровище. Това събитие, което е особено значимо за културния живот на града, ще покаже деветте съда от тракийския сервиз в тяхната пълна слава в залата-трезор на Историческия музей в Панагюрище...

обновено на 09.08.24 в 09:19

Разделяне на тежкотоварния транспорт: Това ли е решението?

Българските превозвачи протестират поради сериозни проблеми с преминаването през гранично-контролно пропускателните пунктове на пътя им към Европа. На среща с министър-председателя Димитър Главчев и представители на транспортния бранш миналата седмица, бе обсъдена идеята за отделяне на потоците на тежкотоварните автомобили на държави членки на ЕС и..

публикувано на 08.08.24 в 12:05

Награди за предприемачество: Кои са новите герои на България?

Българската предприемаческа асоциация организира първото издание на "Hall of Fame – Зала на славата на българските предприемачи" на 11 ноември тази година. Целта на събитието е всяка година да отличава човек от екосистемата на стартъпите на база успеха, който е постигнал, и влиянието, което има за развитието на предприемаческата среда и..

обновено на 08.08.24 в 10:34