Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Великият Борис Христов и „Саул и Давид“ на Карл Нилсен (150 г. от рождението на композитора)

БНР Новини
Давид и Саул – фрагмент от творбата на шведския художник Ернст Йосевсон от 1878 г.
Карл Август Нилсен е роден на 9 юни 1865 година. Живял е до 3 октомври 1931 година. Датски композитор, диригент и цигулар, широко признат като най-голям музикален автор на страната си. Израснал на остров Фюн, той демонстрира музикалните си способности още в ранна възраст. Кариерата си започва във военна духова музика, след което продължава обучението си в Кралската консерватория в Копенхаген от 1884 до декември 1886 година. На 23-годишна възраст е премиерата на неговия опус № 1 – сюита за струнен оркестър, а година по-късно Нилсен влиза в състава на Кралския оркестър под диригентството на Йохан Сведсон. Като втора цигулка той участва в датските премиери на „Фалстаф“ и „Отело“ от Верди. От 1916 година до смъртта си е преподавател в Кралската датска академия за музика.
Тежките семейни грижи в периода от 1897 до 1904 година се отразяват на епизодичните успехи на неговата музика. Това e време на бурния му брак с художничката Ане Мари Бродерсен. Шестте му симфонии, духовия квинтет, и концертите му за цигулка, флейта и кларинет и хоровата му музика успяват да получат международно признание.
В Дания с операта си „Маскарад“ и някои от хоровите си творби той става музикален символ на националното наследство на страната си. Въпреки, че според някои изследователи, ранната му музика е вдъхновена от Брамс и Григ, той скоро започва да развива свой собствен стил. Шестата, последна симфония на Нилсен е написана в периода 1924-25 година.
Едва десетилетия по-късно неговите най-успешни творби влизат по-трайно в репертоара на големите орекестри. Особен принос за пропагандирането на творчеството на Нилсен има големият американски композитор и диригент Ленард Бърнстейн. В родината си, Дания, истинско признание Нилен също получава доста по-късно. През 2006 г. три от неговите композиции са включени в списъка на Министерството на културата като част от 12-те най-велики музикални творби на нацията. В продължение на много години портретът му се отпечатва върху банкнотата от 100 крони.

„Саул и Давид“ е първата от двете опери на датския композитор Карл Нилсен. Тя е в четири действия по либрето на Ейнар Кристиансен и е по библейската история на Саул и съперничеството му за властта с младия Давид. Първото изпълнение на операта е в Кралския оперен театър в Копенхаген, Дания на 28 ноември 1902 година. Творбата е едно от най-важните музикални произведения на Дания за оперния театър, но тя се определя като доста несъвършена като сценично развитие. Хоровите сцени имат важна роля в драматургичното развитие и са сред акцентите на операта. Музиката, която едновременно е драматична и лирична, е лишена от всякакви романтични ефекти.Това, обаче, може да обясни защо произведението не е придобило широка популярност.
Музиката е композирана доста бавно в продължение на период от две години, отчасти в Копенхаген, отчасти, по времето, когато Нилсен е в Рим – между декември 1899 г. и юни 1900 година. През април 1901 г. партитурата е представена за одобрение в Кралския театър в Копенхаген. Диригентът Йохан Свендсен препоръчва операта да бъде поставена в скоро време, определяйки я като „много интересна, създадена с маниера на независим надарен композитор“, който демонстрира „яснота и увереност“.
Премиерата на 28 ноември 1902 г. получава ласкави, и не толкова ласкави оценки от критиката в пресата. Уйлям Берент в „Политика“ задава въпроса колко дълго ще издържи тази постановка на сцената и ще има ли интерес към творбата за нови продукции. Други рецензенти изказват мнение, че това едва ли е опера в класическия смисъл на думата, а по-скоро оратория с добър драматичен подход и големи хорови сцени. До края на живота на Карл Нилсен „Саул и Давид“ е изпълнена само още няколко пъти. Той самият дирижира последното представление в Гьотеборг през 1928 година и отбелязва в своя дневник, че творбата била приета с ентусиазъм.

Операта „Саул и Давид“ от Карл Нилсен, която предлагаме на вашето внимание тази вечер, е запис от „Златния фонд“ на Българското национално радио.

В ролите ще слушате:
• Цар Саул – Борис Христов (бас)
• Джонатан, негов син – Вили Хартмън (тенор)
• Мичал, негова дъщеря – Елизабет Зьодерстрьом (сопран)
• Давид, овчар – Александър Янг (тенор)
• Самуел, пророк – Майкъл Лангдън (бас)
• Абнер, военоначалник – Ким Борг (бас)
• Абишай, приятел на Давид – Бодил Гьобел (сопран)
• Вещицата от Ендор – Силвия Фишер (сопран)

• Хормайстор – Джон Олдис
• Диригент – Яша Хоренщайн
Хор и симфоничен оркестър на Датското радио (документален запис от началото на 70-те години на XX век.)


Съдържание на операта „Саул и Давид“

събота, 6 юни, от 21.20 часа



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Аксепт", "Мистър Биг" и "Дийп Пърпъл" с букет хитове и нови албуми хедлайн в афиша на "Мидалидаре"

Хоп – ето ни вече на терен в Долината на виното, с. Могилово, община Чирпан, нямаме търпение да рокясаме. Четвъртото издание на Midalidare Rock In The Wine Valley ще се проведе от 12 юли (петък) до 14 юли (неделя). Гаранция за погото и доброто настроение за подобно събитие на открито е не само лятото и бирата, пардон – виното, а преди всичко афишът...

публикувано на 08.07.24 в 16:20

В Брюксел аплодират оперни звезди от Полша и Италия в новата постановка на "Турандот"

Тази година музикалната общественост отбелязва стогодишнината от смъртта на бележития оперен композитор Джакомо Пучини. Водещият белгийски театър "Ла Моне" не можеше да подмине тази кръгла годишнина и предложи за финал на сезона нова постановка на последната творба на Пучини – "Турандот". Още повече, че Брюксел е градът, в който композиторът прекарва..

публикувано на 07.07.24 в 08:05

Вердиевите "Сицилиански вечерни" на сцената на Виенската държавна опера

"В постановката от 13 януари 2024 година Игор Головатенко в ролята на Монфорте не само интерпретира въздействащо мелодиите на Верди, но и конфликта между политиката и бащинския дълг. За разлика от него специалистът по белканто Джон Озбърн има малко пространство за извява в ролята на Ариго, и не показва апломба, с който обикновено блести в роли от..

публикувано на 06.07.24 в 07:55

Arbanassi Summer Music събира почитатели на камерната музика

Предстои 14-ото издание на Arbanassi Summer Music от 7 до 12 юли в архитектурния резерват Арбанаси. Организират го контрабасистката Юлита Фъсева и нейният съпруг обоистът Димитри Местдаг. Двамата живеят и работят в Белгия, но оценяват магията на Арбанаси и възможността да правят бутиков фестивал, заобиколени от приятели и съмишленици. "Специалното в..

публикувано на 05.07.24 в 17:05
Константин Илиевски и Симфоничния оркестър на БНР

Последен концерт от сезона на радиосимфониците

Интересен, динамичен, разнообразен бе сезон 2023/2024 на Симфоничния оркестър на БНР. Новият главен диригент на състава Константин Илиевски предложи цялостна концертна програма, в която бе дадено преимущество на някои от най-обещаващите млади български музиканти, оркестър и публика се срещнаха с нови солисти и диригенти, почетени бяха годишнини на..

публикувано на 05.07.24 в 13:10