Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Паметникът на Цар Самуил в София ще бъде открит на 8 юни

Снимка: БГНЕС

На 8 юни пред църквата "Св.София" в столицата ще бъде открит паметникът на знаменития български владетел Цар Самуил. Това ще бъде първият паметник на български цар в София. Днес готовият вече монумент беше представен пред журналисти в ателието на скулптура Александър Хайтов

Паметникът на българския владетел, управлявал от 997 до 1014 година, ще се издига в градинката до базиликата "Света София". Царят е изправен, държащ меч в лявата ръка и жезъл с кръста в дясната. Инициативата в столицата да има паметник на цар Самуил е на д-р Милен Врабевски. Чрез фондацията му "Българска памет" през 2014 година беше обявен конкурс за визията на монумента. В него участваха 21 проекта. Миналото лято жури избра да реализира предложението на скулптура Александър Хайтов и проектантите Росен Гурков и Мария Гуркова. Финансирането е осигурено изцяло от фондация "Българска памет". 
За елементите на самия монумент скулптурът Александър Хайтов каза:
Горе от короната като почнем, тя е документална корона, византийска, която в Будапеща се съхранява. Скиптърът, който държи е патриаршеският скиптър, който той е носел освен като владетел, но и като духовен глава на държавата. Има го по монети, той е документален, исторически е достоверен, а долу това са преработени с оковите, които са на плащеницата в гроба, където са му я намерили. Мечът е възстановка на стар меч, тоест това е нещо ново, той е взет буквално от литературата, историческата.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14