Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Камерен ансамбъл "Ценов" - орисан да представя българската музика в Америка

Герган Ценов

Паметно събитие в сърцето на Ню Йорк - на 29-и май в зала "Бруно Валтер" на Линкълн център своя дебютен концерт изнесе нов ансамбъл, съставен от български и американски музиканти, водени от желанието да изпълняват много и качествена съвременна българска музика.

Идеен двигател на проекта е човекът, дал името на състава - диригентът Герган Ценов.

За всички, които ще попитат "Защо Ценов?", трябва веднага да кажа, че преди да се спра на това име, проверих целия речник с латински термини и се оказа, че след като те всички са заети, съпругата ми ми каза: "Нека просто да го кръстим "Ценов" и да приключим с тази агония" -
с доза самоирония призна диригентът, който е възпитаник на "Джулиард скул" и живее в Ню Йорк вече 16 години.

Но извън шегата, проектът за този оркестър е резултат на една много проста и тъжна равносметка - че през последните над 70 години, по една или друга, най-вече политическа причина, творчеството на много наши композитори - класици бе погребано по един наистина жесток начин и може би най-жестокото е, че продължава да бъде така.

За първия концерт на камерен ансамбъл "Ценов", концертмайстор на който е известният български цигулар Георги Вълчев, маестро Герган Ценов избира произведения на Любомир Пипков, Иван Спасов, Лазар Николов и Васил Казанджиев. По думите му всички присъстващи в залата са били във възторг от високото ниво на композициите, непознати за американската публика.

Чуйте още подробности в интервюто с Герган Ценов.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14