Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протестиращите служители от сектор "Сигурност" искат оставката на министър Бъчварова

| обновено на 13.06.15 в 17:02
Снимка: БГНЕС
Служители от сектор "Сигурност" от цялата страна протестираха в София. Те недоволстват от предлаганата пенсионна реформа, условията на труд и липсата на социален диалог с управляващите и настояват за прекратяване на командировките на служители на българо-турската граница.

В протеста се включиха хиляди, като част от тях се събраха пред Народното събрание, след като малко след 14.30 ч. тръгнаха на шествие по столичните улици. Протестиращите поискаха оставката на вицепремиера и вътрешен министър Румяна Бъчварова и на ресорния заместник-министър.

В началото се появи информация, че става въпрос за Филип Гунев, но в последствие обаче, от Синдикалната федерация на служителите в МВР, уточниха, че всъщност става въпрос за Красимир Ципов. От синдикалната федерация на служителите в МВР поискаха оставка да подаде шефът на Главна дирекция Пожарна безопасност и защита на населението" главен комисар Николай Николов и директорката на правно-нормативната дирекция в МВР заради нормативния хаос, който цари в министерството.

Планирано е протестът да продължи до 26 юни, като предстои утре да бъде издигнат палатков лагер пред сградата на Народното събрание. Синдикатите обясниха, че са съгласни на преговори с ръководството на Министерството на вътрешните работи, но само на преговори пред медиите.

Председателят на Синдикалната федерация на служителите в МВР Валентин Попов заяви пред протестиращите:

И, това не е показване на мускули от страна на синдикати. Това го казаха служители, хиляди служители на ръководеното от  вас министерство. Ние продължаваме да сме готови да водим да водим преговори, но моля, пред арбитър - с участие, с присъствието на медиите.


В подкрепа на протестиращите дойдоха и служители на полицейски синдикати от Румъния и Хърватия.

Вчера за последен път полицаите се срещнаха с ръководството на Министерството на вътрешните работи в лицето на министър
 Бъчварова. След срещата, продължила около два часа обаче, не се стигна до резултат, а на излизане от полицейските синдикати уточниха, че имат различни виждания с ръководството на МВР какво всъщност значи "социален диалог". След срещата заместник-председателят на Управителния съвет на Синдикалната федерация на служителите в МВР Добромир Добрев заяви, че най-вероятно днес ще стане ясно дали ще се искат оставки на министри, и добави:

Съществуват съмнения дали политическият екип на министър Бъчварова може да отговори на очакванията на служителите в министерството и се чувстваме много силно обезпокоени дали на гражданите ще им се харесат реформите, които в момента се бавят или се правят. Ще предложим своя вот в законодателната власт, т.е. в парламента. Така че се надяваме исканията ни, които сме ги изпратили на абсолютно всички  парламентарно представени групи, да бъдат съобразени. Не е ново това, което искаме. Искаме един гратисен период, предвидим, през който служителите да могат да се пренасочат към съответните длъжности и да служат малко по-дълго.

Малко след 17 часа снощи започна и протестът, като протестиращите полицаи посипаха със захар входа на Министерството на вътрешните работи, за да "изгонят лошите духове" оттам.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Свързани новини

Синдикатите в МВР и ръководството на вътрешното министерство не се споразумяха

Полицаи, пожарникари и надзиратели протестират заради реформите на правителството в сектор "Сигурност". По-рано днес представители на синдикатите в МВР не се разбраха с ръководството на министерството и намекнаха за оставки. Протестиращите полицаи,..

обновено на 12.06.15 в 18:36

Протестират и служителите на ОД на МВР в Русе

Служителите на Областната дирекция на МВР в Русе също излязоха на протест срещу готвената пенсионна реформа в сектор "Сигурност". От 4 години служителите на МВР не са получавали копче от това министерство и в този аспект от вчера сме свидетели на ново..

публикувано на 12.06.15 в 18:41

Синдикатите: Не постигнахме разбирателство с МВР, ще искаме оставки

"Не постигнахме разбирателство с ръководството на Министерството на вътрешните работи по нашите искания", съобщи за Радио Шумен Красимр Костов, член на Управителния съвет  на Синдикалната федерация на служителите в МВР.  Срещата беше за разногласията за..

публикувано на 12.06.15 в 17:18