Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Синдикатите в МВР и ръководството на вътрешното министерство не се споразумяха

| обновено на 12.06.15 в 18:36
Снимка: БГНЕС

Полицаи, пожарникари и надзиратели протестират заради реформите на правителството в сектор "Сигурност". По-рано днес представители на синдикатите в МВР не се разбраха с ръководството на министерството и намекнаха за оставки.

Протестиращите полицаи, пожарникари и надзиратели започнаха шествие по улиците на София, а малко след 17 часа беше дадено началото на протеста тази вечер.

Протестиращите служители посипаха захар пред входа на министерството на вътрешните работи, след което се отправиха на шествие. Те минаха първо пред Министерството на финансите, където шумно го освиркаха, след това покрай министерството на правосъдието и се отправиха към сградата на Народното събрание.

До днешният протест се стигна след месеци преговори между правителството и недоволните от пенсионните реформи в сектор "Сигурност" служители на МВР и на министерството на правосъдието. Днес в 13:00 часа пък вътрешният министър Румяна Бъчварова и социалният министър Ивайло Калфин се срещнаха с част от протестиращите полицаи и със синдикатите в МВР. В крайна сметка, след срещата стана ясно, че разбирателство няма. Председателят на синдикалната федерация на служителите в МВР - Валентин Попов  каза, че синдикатите не са получили отговор на нито един от въпросите, които са задали и е станало ясно, че министерството или ръководството на министерството само ги уведомява за бъдещи мерки, които смята да предприеме. Вицепремиерът и вътрешен министър Румяна Бъчварова пък обясни, че на практика ръководството на МВР е дало всички отговори. Попов каза:

Основното ни разногласие е в това, какво включва социалният диалог и от какво би следвало да се интересуват синдикатите. Исканията за оставки, твърде е възможно. Кои стои зад нас? Ние сме провеждали протести, когато е имало за какво при всички правителства, откакто нас ни има като синдикат. Кой е стоял зад нас при всички тези протести? Марсианците, американците, руснаците, кой?

След тези думи на председателят на синдикалната федерация в МВР Валентин  Попов, вътрешният министър пък обясни,че не разбира защо синдикатите смятат, че няма социален диалог. Тя уточни, че е дала отговор на всички поставени от синдикатите в МВР въпроси. Според Бъчварова, зад този протест стои някой друг.

Не виждам сериозно основание и сериозен конфликт, който да бъде повод за национален протест, така, както те го обявяват. Не ми остава нищо друго, освен да тълкувам това поведение като поведение, зад което стоят други мотиви.

Заместник-председателят на Ус на Синдикалната федерация на служителите в МВР Добромир Добрев поясни, че, според него, вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова не е разбрала изложените от него и колегите му проблеми на протестиращите и че изглеждала притеснена.

Министър Бъчварова каза, че политическият епик е прекалено натоварен...Утре ще стане ясно дали ще искаме оставки. Съществуват съмнения дали политическият екип на министър Бъчварова може да отговори на очакванията на служителите в министреството...Планирали сме до 26 нашият протест, в неделя ще изградим палатковия лагер, където ни е определено място...Искаме гратисен период, през който служителите да могат да се пренасочат към съответните длъжности и да служат по-дълго.

Протестът на недоволните от реформите в сектор "Сигурност" ще продължи тази вечер, също така и утре, и в неделя, а в неделя пък протестиращите полицаи ще издигнат палатков лагер пред сградата на Народното събрание.

Разговорът на репортера ни Николай Христов с Добромир Добрев от предаването "Хоризонт за вас" можете да чуете в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Свързани новини

Продължава срещата между представители на протестиращите служители на МВР с Румяна Бъчварова и Ивайло Калфин

Продължава срещата между представители на протестиращите служители на МВР с вицепремиерите Румяна Бъчварова и Ивайло Калфин . Полицаи и надзиратели обявиха протести от тази вечер заради предлаганата възраст за пенсиониране от 52 години и 10 месеца. Те са..

публикувано на 12.06.15 в 15:34