Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В памет на оперната певица Катя Георгиева-Узунова

Катя Георгиева-Узунова
Снимка: Софийска опера и балет

На 10-и май във Виена издъхна известната българска оперна певица Катя Георгиева-Узунова. Урната с тленните ѝ останки и един неин портрет бяха посрещнати в родината ѝ такава е последната воля на певицата. На 20 юни се състоя поклонението в Софийската национална опера.

Катя Георгиева е от голямото съзвездие на оперни певци от 50-те, 60-те и 70-те години на 20-и век, които прославят България на международните оперни сцени. Родена е на 7-и юли 1926 г.  в София, в семейство на интелектуалци. Учи цигулка при професорите Леон Суружон и Владимир Аврамов в Музикалната академия. Започва уроци по вокална подготовка при професор Людмила Прокопова, а по-късно и при професор Мара Цибулка. През 1953 г. заминава на специализация в Москва.


Чуйте още интересни подробности от биографията на Катя Георгиева, която в продължение на 50 години не се е връщала на родна сцена. Самата тя разказва за първите си стъпки в операта, а интервюто е съхранено в Златния фонд на БНР.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14