Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дисциплинарна проверка в Столичната полиция заради насилие на полицаи над младежи

| обновено на 07.07.15 в 15:31
Снимка: Пресцентър на МВР

Директорът на Столичната полиция старши комисар Младен Маринов е назначил дисциплинарна проверка заради видеозапис, на който полицаи малтретират момче и момиче в София. 
"Хоризонт" научи, че заснетият материал е от 2014 година и е на територията на Първо РПУ в София.

От видеото, заснето на 19 декември миналата година, става ясно как петима униформени спират за проверка двойка на ул. "13-и март" в София. След това служителите на МВР удрят и двамата младежи и ги вкарват насила в полицейския автомобил. Във вторник от полицията обясниха, че сигналът е бил подаден през тел.112 и е касаел нарушаване на нощната тишина. При пристигането на адреса служителите са заварили жена и мъж, които се карали на улицата. Полицаите предприели действия по установяване на самоличността на двамата. Документ е представил само мъжът, а младата жена е отказала да представи личната си карта. 
Пробата за алкохол показала наличие 1,59 промила при жената, а при мъжа 0,53 промила. По случая веднага било образувано бързо производство. Единственият коментар по темата днес направи председателят на синдикалната федерация на служителите в МВР Валентин Попов
Почти при всяка досега по-сериозна наша протестна акция в някои медии излизат определени казуси. Ако върнете лентата съвсем малко назад, ще си спомните, че в един момент, тогава пък едновременно излязоха две ситуации с колежката ни от 4-то РПУ, която беше обвинена в много странни действия при един обиск на една млада дама и едно друго момче, родственик на известна фигура в държавата, когато също нещо не било направено както трябва.
По време на инцидента директор на Първо районно полицейско управление в София е бил сегашният началник на полицията във Варна Даниел Пашов. От МВР уточняват, че целта на проверката е да се установят всички факти и обстоятелства около показания материал. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.