Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Две проверки в МВР заради случая с полицейско насилие

Снимка: БГНЕС

Две проверки текат в момента в МВР заради случая с битите от полицаи момче и момиче. Полицаите, заснети на видеото, излъчено преди ден, все още са на работа в Първо РПУ в София. 

Главният секретар на МВР Георги Костов и директорът на СДВР Младен Маринов апелираха към гражданите, ако станат свидетели на подобни прояви на полицейско насилие, да подават сигнали. Не стана ясно обаче защо видеоклипът, заснет на 19-и декември миналата година, става достояние на полицията чак сега. 
От тогава до момента няма данни в СДВР да са постъпвали жалби от задържаните лица, касаещи действията на полицаите. В тази връзка, след излъчването на видеоклипа, за нас вече има нови факти и обстоятелства, касаещи случая, на база на което съм издал заповед за извършване на проверка, каза директорът на СДВР Младен Маринов. 
В докладната на полицаите от Първо РПУ, заснети на камерата, пише, че момчето и момичето не са изпълнили полицейско разпореждане и са отказали да дадат документите си. Служителите са обяснили още през месец декември, че са използвали сила и белезници при ареста. 
Освен проверката в СДВР има и втора, разпоредена от вътрешния министър Румяна Бъчварова. В рамките на разследването на случая ще бъдат издирани момчето и момичето, станали обект на насилие, както и авторът на клипа. От полицията бяха категорични, че при доказана вина ще има тежки наказания. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.