Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Десетки протестираха пред МВР срещу полицейското насилие

Протест пред МВР
Снимка: БГНЕС

Десетки протестиращи срещу полицейското насилие се събраха в градинката до МВР в София. Част от присъстващите бяха добре познати от предишните протести срещу правителството на Пламен Орешарски. Недоволните граждани раздадоха листовки, на които имаше точни указания какви трябва да са действията на хората, ако станат обект на полицейска проверка. Събралите се поискаха реформи до 3 месеца в МВР.

Това е най-големият бюджет на министерство в България! Той е по-голям от бюджетите на много по-важни министерства. Министерства като това на образованието, на културата, на здравеопазването. Взети заедно, ние даваме страшно много пари за полиция. И какво получаваме? Получаваме полицаи, които се държат грубо с гражданите.

В понеделник протестиращите ще внесат декларацията си във вътрешното министерство. Заплашиха да поискат и оставката на вътрешния министър Румяна Бъчварова, ако исканията им не бъдат изпълнени. Георги Мишев:

Правим протест за промяна в МВР, за да сме сигурни, че няма да има повече жертви на полицейско насилие и за да сме сигурни, че МВР ще се превърне в една работеща институция, която си заслужава парите. Трябва промяна, която да ни направи способни да контролираме дейността на МВР. Това е едно от предложенията, които имаме - всички директори на дирекции, всички лица на по-високи постове да бъдат проверяване редовно с детектор на лъжата.

Макар че полицейското присъствие в района беше засилено, този път униформените не попречиха на протестиращите да застанат пред централния вход на министерството.

 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.