Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

След Международния филмов фестивал в Карлови Вари

БНР Новини
Диего Онгаро (вляво) след получаването на „Голямата награда за най-добър филм“.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

50-ят Международен филмов фестивал в Карлови Вари приключи на 12 юли и градът вече се завърна към своето всекидневие. Равносметката: Рекордно продадени билети – 135 105. Рекорден е и броят на акредитираните посетители – 12 857. Деветдневният маратон предложи 488 представяния, бяха показани 226 филма, от тях 35 със световна, 12 с европейска премиера. Много прожекции бяха лично представени от творческите екипи.
Голямата награда за най-добър филм взе американският „Боб и дърветата” на режисьора Диего Онгаро. Наградата на публиката отиде при италианския режисьор Паоло Сорентино и лентата му „Младостта”. Получи я лично американският актьор Харви Кайтел, който играе една от главните роли в продукцията и е някогашен носител на Кристалния глобус. Наградата на президента на Фестивала за извънреден принос към чешката кинематография беше дадена на филмовата, театрална и телевизионна актриса Ива Янжурова.
Професор Кристина Стоянова от 25 години живее в Канада, пише статии, книги, често е канена за член на журито в престижните кинофестивали. От 1994 година постоянно присъства и следи дейността на кинофестивала. И 50-ото издание на този престижен кинофорум е възможност да се направи равносметка, да се проследят тенденциите, да се обсъдят наградите и скромното неучастие на българското кино в конкурсната програма на Карлови Вари.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Кунцю операта – възпяване на природната мъдрост и красота

Кунцю операта е сред най-обичаните китайски традиционни опери, които продължават да вълнуват зрителите и до днес. От 2003 година древната музикална драма е включена в списъка на ЮНЕСКО на нематериалното културно наследство на човечеството. На нейния "език" са направени някои от най-големите китайски класически произведения. Спектаклите в този жанр..

публикувано на 18.07.24 в 16:22
 Даниела Найберг

Познават ли съвременната българска литература българите в Сиатъл

Познават ли съвременната българска литература българите в Сиатъл? Разговорът с Даниела Найберг дава отговор и той е положителен. Тя е eтнохореолог и културолог. Издала е четири стихосбирки, сред които последната е "Избрах да запиша" (2019). Нейни стихове и есета са публикувани на страниците на "Литературен вестник", "Литературен форум" и др. От..

публикувано на 18.07.24 в 15:24

XXVI Международен фолклорен фестивал "Велико Търново" се открива на 20 юли

Над 300 участници от 8 държави пристигат в старопрестолния град за 26-ото издание на Международния фолклорен фестивал "Велико Търново". От 20  до 27 юли домакин на събитието отново ще бъде Летният театър на града. Участват състави от Китай, Кипър, Мексико, Грузия, Уругвай, Източен Тимор, Коморски острови и България. За първи път във фестивала има..

публикувано на 18.07.24 в 14:15

Фестивалът на изкуствата "Аполония": 40-годишна история с бъдеще

Фестивалът на изкуствата "Аполония" навършва 40 години. За моментите от историята и бъдещето на фестивала – разговор в студиото на "Нашият ден" с Маргарита Димитрова , директор на фестивала, и с Панайот Денев , създател и дългогодишен ръководител на фестивалния пресцентър. За Димитрова "Аполония" е живот, в който потопиш ли се веднъж, искаш..

публикувано на 18.07.24 в 10:34
Росена Добрева

16-годишната Росена Добрева: За книгите като общуване

16-годишната Росена Добрева  от Средно училище "П. Яворов" Стралджа спечели Международния филмов и литературен ученически конкурс "Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена" . Конкурсът се организира от Центъра за еврейско-българско сътрудничество АЛЕФ. Наградата на Росена е придружена с предложение за месечен стаж в Българското..

публикувано на 18.07.24 в 10:00