Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мисия възможна - да отслабнем бързо с повече храна

БНР Новини




Да – можем да отслабнем много бързо и да изглеждаме добре на плажа. Да, не само можем, но и трябва да се храним обилно и да поглъщаме (според някои специалисти), огромни количества храна. И не – няма нищо забранено!
Това са твърдения и основни принципи в хранителния режим на Огнян Симеонов, поради което мнозина го наричат „нестандартен“, но разбира се – извадени от контекста. За да, успеят те в своя благотворен ефект, трябва да направим съзнателен избор за навици, които да превърнат храненето ни в начин на живот.
Ако някъде сте чели или са ви препоръчали Симеоновската диета – това е адаптираната система на един от най-популярните български диетолози. Според нея, трябва да се храним наистина често - с три стабилни хранения на ден и две леки закуски. Не бива да се плашим от количества в порядъка на 2-3 килограма храна на ден за жените и до 4-5 килограма при мъжете, стига храната да е правилно подбрана. Ако изядем повече от 150 грама месо (или 220 грама риба), тялото не може да преработи цялото количество и излишния протеин се превръща в мазнини. Задължителният и основен елемент в едно хранене наистина трябва да бъдат суровите плодове и зеленчуци – поне 60%, споделя Огнян Симеонов и отново припомня, че не трябва да се ограничаваме от храна, защото тогава отслабваме на килограми, но не и по отношение на телесните мазнини. Единственото, което правим е да разграждаме мускулната маса. Факт е – кантарът често е доволен, но формите в огледалото – не.
Огнян Симеонов дава лесен пример за меню в ресторант или у дома – едно пилешко или свинско шишче, салата от 300-350 грама и задушени зеленчуци, защо не и чаша вино или бира. Каква е уловката- да не подправяме салата с повече от чаена лъжичка олио или зехтин.
Всичко е в балансът. За мен няма вредни храни, има отровни дози. Античната мъдрост диетологът илюстрира така - решили сме да изпием две чаши вино или 330-500 грама бира, отлична идея, но добавете също протеин, ядки, маслини, или други „добри“ мазнини, за да постигнем баланс. Риба – прекрасна идея, но не и любимата пържена цаца.
Все известни неща, които обаче не правим, например това да пием вода, поне 2 литра дневно, а още по-добре 3, защото последното наистина подмладява тялото. Човек да държи на здравето си чрез хранене, това за мен е бъдещето на всяка профилактика и ще го разбираме все по-добре, твърди Симеонов. И дава съвети за това как да излезем от омагьосания кръг на „емоционалното“ хранене, с което компенсираме преживян стрес, травма или тревога.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
адв. Елка Пороминска (вдясно) и Анелия Торошанова

Имоти, дялове, обещание за дарение, собственост

В рубриката на "Законът и Темида" "Съвети на адвоката"  адв. Елка Пороминска , председател на Асоциацията за жените адвокати, дългогодишен консултант на "Законът и Темида",  отговаря на слушателски въпроси в предаването. Родителите на г-жа Георгиева преди много години купуват апартамент в София, който продали и закупили къща в населено място близо до..

публикувано на 12.07.24 в 15:25
адв. Петър Николов и Анелия Торошанова

Прекъсва ли се погасителната давност от изпълнително действие след настъпила перемпция*?

Погасителната давност се прекъсва от изпълнително действие, извършено по изпълнително дело, по което е настъпила перемпция. Това приеха Гражданската и Търговската колегии на Върховния касационен съд (ВКС) в ново тълкувателно решение. То е посветено на три въпроса, свързани с изпълнителното производство, които пораждаха противоречия между съдиите...

публикувано на 12.07.24 в 12:35

Глухите хора се вълнуват и живеят пълноценно – вижте ги

През 1934 година група млади ентусиасти основава дружество на глухите в столичното училище "Йосиф Ковачев". Постепенно такива организации се появяват из цялата страна и се обединяват в Съюза на глухите в България, който днес чества своя 90 годишен юбилей . Умеем ли, като общество, да превеждаме тишината и да чуваме нечуващите – разговор в..

публикувано на 12.07.24 в 12:08

Какво се случва с проекта за Национална многопрофилна детска болница?

Много деца пораснаха, докато майките и бащите им очакваха изграждането на многопрофилна детска болница. Семейна паника настъпва, когато дете се разболее, докато родителите се чудят къде точно ще получат необходимото внимание и консултация със специалист. Как протича организацията и дейността по изграждане и пускане в експлоатация на..

публикувано на 12.07.24 в 10:44

Как да изберем летни занимания за децата си

Въпросът не се изчерпва с финансовите възможности на семейството. Важно е да помислим какво е липсвало на децата през учебната година, но е необходимо за цялостното им развитие. Ако волю-неволю дълги месеци сме били под натиска на образователната система за академични постижения с цената на часове, прекарани в затворени помещения, в седнало..

публикувано на 12.07.24 в 07:55