Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Памет за Георги Бадев - 6 август, четвъртък, от 19.30 часа

Георги Бадев
Малко имена в музикалната ни култура днес се явяват в съзнанието ни със свой ясно очертан образ на артист и музикант, който има качествата да представлява нашата собствена връзка с по-високо издигнати селения на музикалното изкуство. Затова е нужен не само голям музикален талант,но и сила и упорство на личността да бъдеш като писателя,който пише една и съща книга цял живот. Цигуларят Георги Бадев сякаш свиреше Едно произведение Цял живот (имаше силно развито чувство за стил – неговият Моцарт, неговият Барток са нещо,което не може да се забрави или да се подмине в общия музикален фонд), но цялостното отношение,дълбокото му лично докосване до всяко произведение са сякаш един и същ ритуал на черпене от извора,който предшества звуците. Изворът,дълбоко скрит в самото сърце, в най-безхитросното и безизкустно проявление на Божествената простота и вдъхновение,за което няма нужда от специални ефектни цигулкови похвати.
Тонът на неговата цигулка е точен,ясен,директен, отдаден на изпълняваното произведение и в същото време човешки крехък с непристорен трепет и финес,каквито не могат да се усетят другаде в този вид,защото не са интерпретационни трикове, а израз на неповторима човешка природа,на тази естественост,простота и скрито благородство на душата,която има случай да ги прояви.
Георги Бадев цял живот странеше от виртуозните цигулкови пиеси, неговата мярка бе според големите, сериозни произведения, цигулковите концерти на Бах, Моцарт, Брамс, Бетовен, Барток, Прокофиев и многочастните сонати – там, където са водещи музикалната идея и развитие,а не цигулковите възможности. А Георги Бадев бе прекрасен цигулар, накрая също и виолист.
Със сигурност времето,в което името му се среща в концертния афиш, като солист на Симфоничен оркестър или в камерна програма е белязано с неговото открояващо се, стабилно присъствие,защото ръстът му на музикант и артист бе сред най-високите. След него музикалният ни пейзаж получи още едно голямо,празно пространство и се разграничи още повече от епохата на големите личности и музиканти,които създаваха с присъствието си и с внушението на своето изкуство представата,че България е едно достойно и обетовано място за музикантски труд от много високо качество.
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

„Надпяване” – фолклорната класация на програма „Христо Ботев”, януари 2022

В класацията „Надпяване“ всеки месец ще ви бъде представяна различна музика. Екипът на предаването се старае да бъде на вълните на новите фолклорни жанрове, но и да не забравя традиционното звучене на любимата ни народна музика. В ефира на програма „Христо Ботев“ ще чуете да се съревновават не само прекрасни певци, но и виртуозни инструменталисти. Освен..

обновено на 17.01.22 в 12:46

Директно от Метрополитън опера – „Сватбата на Фигаро“ от Моцарт

Постановката, която изгради музикално Джеймс Ливайн през 2014 г. се връща отново на сцена. Тя е дело на британския режисьор сър Ричард Еър. След „Манон“ и „Кармен“, това е третата му постановка за Мет. Еър е известен най-вече с филмите си „Айрис“ и „Записки по един скандал“, за които е номиниран за „Оскар“. След дълга театрална и филмова кариера логично е..

публикувано на 15.01.22 в 08:10
Арета Франклин

Соул джаз: Арета Франклин и Нина Симон

В някои печатни издания в САЩ през миналия век се твърди, че соул джаза се е зародил през 40 и 50-те години, но всъщност той достига своя апогей през 60-те. Десетилетие по-късно, той вече губи своята самостоятелност и се и се интегрира в танцовите стилове на черната музика. Арета Франклин е безспорно Кралицата на соул музиката, без това да..

публикувано на 15.01.22 в 07:50

„Сватбата на Фигаро”, комична опера в четири действия от Волфганг Амадеус Моцарт

Музика: Волфганг Амадеус Моцарт Либрето: Лоренцо да Понте (по едноименната комедия от Пиер Бомарше) Първо изпълнение: 1 май 1786 г., Виена Действащи лица: • Граф Алмавива – баритон • Графиня Розина, негова съпруга – сопран • Сузана, камериерка на графинята – сопран • Керубино, паж при графа – мецосопран/сопран • Фигаро, камериер на графа..

публикувано на 14.01.22 в 10:05

Фолклорен радиоблиц със Здравко и Ради Мандаджиеви

Здравко е едно от популярните млади лица на народната музика, а Ради е неговата неизменна дамска сянка. Музиката дава начало на техните отношения, но първата крачка прави Ради. Имат двама прекрасни сина, много приятели и редовно си позволяват да полудуват заедно. Всичко останало чуйте в звуковия фаил.

публикувано на 13.01.22 в 11:19
Подкасти от БНР