Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

18 Международен Джаз Фестивал в Банско ще започне ден по-рано

| обновено на 07.08.15 в 19:02

Всяка година феновете на джаза очакват с нетърпение началото на музикалния празник в Банско, който събира в полите на Пирин световно известни музиканти, но тази година джаз-фестивалът ще започне ден по-рано.


По традиция началото на фестивала е на 8 август, но тази година програмата ще бъде открита още в петък с пиано концерт на професор Йовчо Крушев, композитор и преподавател в Националната музикална академии в София.

Освен традиционните участници от Биг бенда на БНР, в 18-тото издание на фестивала в Банско ще вземат участие и легендарните "Мънго Джери блус бенд" и Йълдъз Ибрахимова, която пристига с Биг бенда на турските военни сили "Орлите на джаза”, както и много други имена от българската и световна джаз сцена.

Доктор Емил Илиев, създателят на джаз фестивала в Банско, сподели, че  е сбъднал почти мечтата си да превърне това музикално събитие в еквивалент на фестивала в Монтрьо:

Винаги, както казваме ние, очакването е най-хубавият момент в човешкия живот, защото понякога реализацията може да надхвърли очакванията, но може и да бъде по-слабо усещане от самото очакване.

Освен сценичните изяви, в програмата на фестивала се включени и изложби, музикални лекции и прожекции на тематични филми, както и фотографска изложба под надслов "Джаз в Банско“ на Стефан Марков, който от години снима събитието.

Подробности за програмата на джаз фестивала, както и за участниците, чуйте в репортажа на Жени Монева в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14