Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Панаир на занаятите започва край Троянския манастир

Снимка: БГНЕС

Панаир на занаятите се открива днес в троянското село Орешак. Изложението води началото си още от 18-и век и по традиция се провежда край стените на Троянския манастир дни преди храмовия му празник на 15 август.

В Националното изложение на художествените занаяти и изкуства местни майстори ще покажат характерните за този край занаяти, съобщи кметът на Троян Донка Михайлова
Грънчарство, тъкачество, дърворезба и иконопис. Троянският панаир бил естественото място, където троянските занаятчии са продавали своите продукти. Цяла година те са произвеждали грънци, калпаци, занаятчийски изделия и на Богородица са излизали, за да продадат всичко произведено през годината. 

По традиция на 15 август от църквата на троянската Света обител тържествено ще бъде изнесена чудотворната икона на Света Богородица – Троеручица. Литийното шествие ще се води от патриарх Неофит. 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.