Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Боянският майстор“ – честит рожден ден, проф. Йосифов

Петък, 14 август, от 19.30 часа, по програма „Христо Ботев“.

БНР Новини
Снимка: Булфото




На 12 август професор Александър Йосифов – композитор, диригент, преподавател, творец, комуто българската музикална култура дължи немалко от историята си в последния половин век, навърши 75 години. Да е жив и здрав!
Създал повече от 1500 опуса, над 800 песни в популярната музика, над 300 обработки на фолклорни образци, 28 музикално-сценични произведения, пет концерта за пиано и оркестър, два за цигулка и оркестър и ред клавирни творби за различни комбинации от инструменти и изпълнители, проф. Йосифов е може би, най-продуктивния български композитор, писал във всички музикални жанрове.
С музикантски корен, той завършва Варненското музикално училище при един забележителен педагог – Мила Михайлова, а след това се учи при най-големите – по композиция при проф. Панчо Владигеров, по дирижиране – при проф. Константин Илиев, по пиано при проф. Жени Ковачева. Не става пианист, защото, както ще чуете неговото признание „трепереха ми ръцете на сцената“, но тръгва по път, който ще донесе на българската история в музикалното дело ред положителни резултати . Освен много успешни създадени и реализирани творби, той е човекът, който едва на 28 години застава начело на „Балкантон“ и по негово време се правят забележителни записи, издава се западна музика. Той успява да върне големите български изпълнители в родината, прави немислими за онези строги комунистически правила, събития. Като Фестивал на Православната музика, в който участват хорове от 17 православни български и чуждоземни църкви. Обясненията с ЦК на БКП са неизбежни, но ... в докладната си, изискана от „най-високо място“ Йосифов предлага всички икони от български манастири да  бъдат изгорени пред храм-паметника „Александър Невски“. Тодор Живков разбира жестокото предизвикателство и отговаря на зложелателите с  „Ха-ха-ха, оставете момчето да работи“...
Малко са творците с отворени души към успехите на своите колеги. Александър Йосифов е един от тях. Ще чуете хубави думи за ред от  българските композитори – Тончо Русев, Ангел Заберски, Митко Щерев, а и как в качеството си на директор на „Балкантон“, е променял вече готови планове, за да бъдат веднага след премиерата записани и издадени произведения като „Козият рог“ на Красимир Кюркчийски, например.
Един откровен разговор, в който проф. Александър Йосифов не скрива нищо зад любезни фрази и готови формули. Благодаря му за искреността!
В предаването ще звучи музика на Александър Йосифов от операта „Хан Крум – ювиги“, балета „Кръстоносци“, Втори цигулков концерт, клавирна музика, изпълнена от дуото Евгения Симеонова и Десислава Щерева, песни, изпълнени от Лили Иванова, Емил Димитров, Стефка Берова и Йордан Марчинков.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Програмата на Еврокласик ноктюрно от 1 до 15 август 2024

1 август Свири Симфоничният оркестър на Хърватското радио и телевизия с диригент Енрико Диндо. 3.00 часа – Едуард Елгар (1857-1934), Концерт за виолончело в ми минор, оп. 85. Солист: Асиер Поло (виолончело). 3.31 часа – Гаспар Касадо ((1897-1966)), Прелюд – фантазия из Сюита за виолончело. Изпълнява Асиер Поло (виолончело). 3.36 часа – Роберт Шуман..

публикувано на 31.07.24 в 08:20

Тромбата на Мишо!

Тромбата на Мишо! Как кой Мишо? Йосифов! Чуем ли нея или пък неговото име, означава едно-единствено нещо: първа класа. Той може да бъде както сериозен и авангарден, така и палав, весел, усмихнат разказвач на вицове без думи и ачик айляк – в зависимост от настроението на музиката, която изпълнява или сам създава – за себе си и за другите. 6-а степен по..

публикувано на 29.07.24 в 17:09
AVA Trio (Джузепе Доронцо, Есат Екинджиолу, Пино Базиле)

"Аларма Пънк Джаз" на покрива с AVA Trio

Новата музикална седмица на "Аларма Пънк Джаз"   ще започне на Откритата сцена " 8 декември "на терасата на последния етаж на Националния студентски дом  (пл. "Народно събрание" 10). Под открито небе в понеделник вечер, 29 юли, от 20.00 ч.  ще свирят "средиземноморските авангардисти" AVA Trio  (Италия/Турция/Нидерландия), чието..

публикувано на 27.07.24 в 16:31
Владимир Атлантов в ролята на Герман в

Владимир Атлантов в "Дама пика" на Чайковски

В съботната вечер (26 юли от 20 часа) ще бъдем в Болшой театър , за да съпреживеем висшето емоционално откровение на знаменития руски тенор – ролята на Герман. Тук и критиката, и публиката са единодушни: Атлантов изкачва височина, недостижима за съперниците му. Най-желаната тенорова партия в руския репертоар е негова запазена марка! Чувства..

публикувано на 27.07.24 в 08:05

Японски авангарден джаз в неделя вечер

Един от най-великите саксофонисти в историята на японския джаз и на японската авангардна музика въобще, живата легенда на фрий джаза от последните 6 десетилетия (в световен мащаб) Акира Саката идва за първи път в България по покана на концертната серия "Аларма Пънк Джаз" на БНР заедно с най-новата си формация от Европа – Еntasis ...

публикувано на 25.07.24 в 19:24