Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Наградени ще бъдат пожарникарите, извадили шофьора на обърналата се цистерна на АМ "Хемус"

Снимка: БГНЕС

Тримата пожарникари, извадили шофьора на цистерната, която снощи се преобърна на автомагистрала "Хемус", ще бъдат наградени.

Столичните пожарникари Кирил Дикански и Йордан Михайлов, както и Борислав Беров, техният колега от Ботевград, са тримата, извадили мъжа от висящата цистерна вчера. Акцията по спасяването е продължила 15 минути.

Дикански е човекът, влязъл в кабината през единия прозорец и стигнал до другият, където шофьорът е висял над 128-метрова пропаст:

Положението на човека изобщо не беше добре - може би се беше откопчал от колана, но висеше през долния прозорец на кабината в пропастта и то само на мускулите на раменете си се задържаше. Върху него се бяха натрупани разни парчета от кабината, както и матраци, одеяла и какви ли не други работи. Поразчистих малко, за да стигна до него, осигурих го и вързах го през гърдите.

Естествено, кабината се поклащаше от време на време и не беше много устойчива. Внимавах да не правя много резки движения. Просто извадих късмет, че човекът не беше наранен сериозно и не се налагаше поставянето му в носилка
, разказва столичният пожарникар.

Общо 62 служители на вътрешното министерство, сред които и 35 полицаи, са взели участие в успешната спасителна операция. Имало е и готовност за използване на хеликоптер при нужда.

В цистерната е имало десет процента или между 500 и 700 литра, поясниха от Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението". 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.