Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Понеделник, 7 септември

Избрано от програмата

от 0.15 до 3.00 часа
Заедно след полунощ с Радио Варна
• Художникът проф. Галилей Симеонов за „малките хора”, животът на село и връзката със земята, която го вдъхновява да продължава да рисува и след навършване на 86-ата си година.
• По какъв начин Варна е свързана със събитията около Съединението, 130 години от което отбелязваме на 6 септември. Отговорът от историка Станка Димитрова.
• Ден преди Рождество Богородично посещаваме Лопушанския манастир „Свети Йоан Предтеча”, в който се съхраняват две чудотворни икони на Божията Майка. От няколко месеца там са се появили и две детски ръчички върху килим пред олтара на църквата. Игуменът архимандрит Христодул разказва за края на инициативата „монах за един ден”.  
• За вярата и чудесата, за търсенето на отговори на вечните въпроси, за живота в България и за живота на гурбет - един млад българин от София, който работи в областта на туризма, владее чужди езици, живял е зад граница, но в момента търси тишината на Светата обител - Ангел Ангелов.  
• Разговор с отец Ясен Шинев от варненския храм „Свето Успение на Пресвета Богородица”, за значението на празниците в памет на Божията майка.
• Борислав Аврамов от Варненската и великопреславска митрополия за започващата във Варна „Седмица на православната книга”.

от 5.00 до 5.30 часа
Музика на народите
Мелодии и песни от южната част на Южна Америка - Чили, Аржентина и Боливия. Сред изпълнителите са: Патрисия Салас, Лос Рупай и групи за традиционен фолклор от Андите.

от 5.30 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на Ибро Лолов, Ива и Ева Валентинови и други

от 7.15 до 10.00 часа
Нашият ден
• Понеделник започва в събота: Откриване на ефирния сезон и разговор със слушателите за отминаващото лято и актуални събития от уикенда.
• Трудова борса: свободните работни места, обявени от дирекция „Бюро по труда”, Ловеч.
• Денят: Депресия след отпуск – мит или реалност? Коментар на проф. д-р Дроздстой Стоянов.
• В понеделник. На чисто: Какво донесе туристическо лято 2015 на България? За морския туризъм и казусът „Лозенец”. Новата нормативна уредба и реакцията на гилдията. Европроектите за селски и екологичен туризъм и могат ли те да обърнат негативните тенденции в отрасъла? - разговор с представител на Министерството на туризма и с Дочка Андреева, международен консултант по туризъм.  
• Златен фонд: Георги Марков.
• Културен афиш:
- Международен академичен фестивал за камерна музика в Габрово;
- премиера на биографичния филм „С глава в стената”, посветен на 50-годишнината на Андрей Баташов.
• Третият в студиото: Антонина Зетова, волейболната прима на България.

от 10.00 до 10.55 часа
Нашият ден - практично
• Цените на основните хранителни стоки. Информация, коментар на движението им и прогнози от Софийска стокова борса.
• Димитър Маргаритов, председател на Комисията за защита на потребителите (гост в студиото), за проблемите ни през летните месеци, за предстоящите проверки на комисията през септември (магазини за ученически пособия, заведения в близост до училища), съвети за поведението ни като потребители и родители.
• Практично - надомната работа, която осигурява време, възможности за активизиране на фантазията. Практичните съвети на една дама от Хасково, която от години прави красиви торбички.

от 10.55 до 11.00 часа
Евранет плюс: Евросправочник на слушателя
Български фермери протестират в Брюксел

от 11.00 до 12.00 часа
Жълтата подводница
• Акценти от новия албум Nina Revisited: A Tribute to Nina Simone с изпълнения на Грегъри Портър, Мери Джей Блайдж, Лейла Хатауей, Лорин Хил и други.
• Музикантите от младата българска формация Funky Miracle представят новите си песни.
• Премиерни за месец септември продукции.

След новините в 12.00 часа
Темата на деня в 300 секунди
Кметски неволи

от 12.15 до 14.30 часа
Артефир
• Фестивалът „Фотофабрика” - изложби, лекции, творчески работилници, дискусии и кинопрожекции. Тазгодишната тема е „Маргиналният човек”.
• „В джаза! - портрети от сцената” - фотографска изложба на Калин Руйчев.
• За пиесата на Бернар-Мари Колтес „Западният кей”.
• Сръбският режисьор Душан Милич за филма му „Травелатор”.
• Кураторът Мария Василева за 148-те съвременни български художници представени във Венеция от фондация ,,Джорджо Чини”, в рамките на изложбата „Карта на новото изкуство”.
• Какво се случва: Ангел Тодоров за книгата „Фейсбук щастие” и съвети как да използваме социалните мрежи, за да живеем щастливо.

от 14.30 до 15.30 часа
Артефир: Музикален момент
„С име на жена” – втора част. Този път вдъхновението ще дойде от имената Алис, Аделаиде, Анастейжа, Ана-Магдалена, Даяна, Далила, Джулия, Доли, Евридика, Керъл, Марина, Ниче и Силвия. Ще слушаме музика от Йохан Себастиан Бах, Кристоф Вилибалд Глук, Винченцо Белини и Лео Делиб, както и изпълнения на Мария Калас, Лучано Павароти, Дейвид Даниелс, Луис Армстронг, Роко Граната, Джани Моранди, Нийл Седака, група „Смоуки“, Емил Димитров и Георги Станчев.

от 15.30 до 17.00 часа
„1001 защо - Ефир знание”: Познати и непознати
• Образованието на малцинствата.
На прага на новата учебна година и в навечерието на 8 септември - Международния ден на грамотността ще разговаряме за предотвратяването на отпадането на ромски деца от образователната система; за обучението на майчин език на арменските деца в Хасково и за възможността децата на бежанците да продължат своето образование в България.
В предаването участват Теодора Крумова от Център „Амалипе”, Славчо Славов и Даниела Христова, директори на училища; Мариана Стоянова, ръководител на Бежанско-мигрантската служба на БЧК.
• „Светове”: ще надзърнем в света на арменците в Хасково.

от 17.00 до 17.30 часа
„1001 защо - Ефир знание”: Радиоенциклопедия
Покрив над главата: Изкуството на пашкулите или как се правят гнезда?

от 17.30 до 18.00 часа
„1001 защо - Ефир знание”: Звукови хроники
Магията на камерната песен: Ренесанс и класицизъм - Италия

от 18.20 до 18.30 часа
Време за приказка
„Историите на Мара Чапанова”, V част

от 18.30 до 19.00 часа
Жива вода - Само ново
Музика подбрана измежду най-доброто във фонотеката на Българското национално радио. Ще чуете изпълнения на Бойка Присадова, Стоян Борисов, Костадин Варимезов, Ансамбъл „Пирин” и други.

от 19.00 до 21.20 часа
Музикалните вечери – Еврорадио
Директно предаване от 39-ото издание на фестивала „Дни на камерната музика – Габрово”, 2015. Концерт на Камерен ансамбъл „Софийска солисти” с диригент Пламен Джуров.
В програмата на КАСС под надслова „Възвишено и земно” ще чуете:
• Йохан Себастиан Бах - Бранденбургски концерт № 3 в сол мажор;
• Михаил Пеков - Партита за струнен оркестър;
• Петерис Васкс - „Пътникът”;
• Никос Скалкотас - Три гръцки танца;
• Бела Барток - Румънски народни танци.

от 21.20 до 21.30 часа
Радиоколекция
„Нежна е нощта” от Скот Фицджералд, VI част   

от 21.30 до 23.00 часа
Аларма
Пост-екологична музика, ембиънт-пиеси за 29 000 гумени патенца, изсипани от аварирал китайски танкер в Световния океан, влиянието на скандинавската психиатрична школа от началото на ХХ век върху българската електронна музика от новото хилядолетие... и още много поводи за възникване на оригинално изкуство – гост в студиото ще бъде нашият колега от близкото минало (живеещ понастоящем в Айова Сити) д-р Веселин Тенев, който тази година не само, че се задържа учудващо дълго на българска територия, ами се и престраши да представи артистичния си проект Crocs In Tears на живо пред публика. В предаването ще слушаме още инди-авангард-под дуото Howling Owl от Грьонинген – поводът е съвместният им концерт с Crocs In Tears в Чешкия център, а ще ви заведем също така и до Белоградчишките скали, където цялата първа седмица на септември мина под знака на международния пътуващ фестивал Sunny Moon.

от 23.00 до 24.00 часа
Музиката, която обичате - Спонтанни инвенции
На фокус: Боян Зулфикарпашич и Жулиен Луро
Като Боян малък имал „американска мечта”, но като отишъл в Америка, решил че вече не я иска. Иска в Европа, където има маслиново дърво, има мастика и т. н. Това повече му подхожда естетически и човешки. И така избрал Франция. Там хората, които живеят, му подхождат повече. Там срещнал Жулиен, с когото свирят от 1989 г. Той пък бил шокиран от подхода на балканските музиканти към неговия инструмент, саксофона. Това го амбицирало и повече от десетилетие той изучава балканската традиция.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Сряда, 2 октомври

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Живей като другите и бъди благословен" от Мирон Иванов – 22 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес Водещ: Зоя Димитрова от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам Водещ: Людмил Фотев Средите в "Музиката, която обичам", са политематични. Началото е с предпоследната част от..

публикувано на 01.10.24 в 15:46

Вторник, 1 октомври

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Живей като другите и бъди благословен" от Мирон Иванов – 21 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес Водещ: Александър Янев от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам Водещ: Людмил Фотев Вторниците са както обикновено, посветени на нашите "кръстници" – в случая, майстора на..

публикувано на 30.09.24 в 08:20

Понеделник, 30 септември

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Живей като другите и бъди благословен" от Мирон Иванов – 20 част от 0.30 до 3.00 часа Вавилонската фонотека Водещ: Цветан Цветанов • Предпремиерно представяне на новия албум "Интуиция" на ембиънт-композитора Мирян Колев (Трявна), създаден заедно с деца от Дневния център за работа с деца от..

публикувано на 29.09.24 в 08:20

Неделя, 29 септември

Избрано от програмата от 0.30 до 2.00 часа Радиотеатър след полунощ "Градът" от Ингмар Бергман от 2.00 до 3.00 часа Нощна Академия комика Избрано от "Дамско парти" и от "Голямата къща на смешните хора". от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 6.07 до 7.00 часа Изгрев Водещ: Зорница Гъркова..

публикувано на 28.09.24 в 08:15

Събота, 28 септември

Избрано от програмата от 0.15 до 3.00 часа Заедно след полунощ – Нощна стража Водещи: Албена Велева, Иван Драгнев • Новини от българската и световна музикални сцени. • Нови сингли. • На този ден през годините. • Рожденици. • Рок опера - Ayreon - Transitus 2020. от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен..

публикувано на 27.09.24 в 15:05