Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Български колекционери спасяват картини на Данаил Дечев

СнимкаНа 4 юли 2014 година френската аукционна къща Olivier Lasseron обявява разпродажба на ателие в Париж. Наред с много лични предмети на българката Ваня Дечева на търг в "Друо-Ришельо" се разиграват всичките 74 картини създадени между 1930 и 1961 година на нейния баща Данаил Дечев (виж автопортрета му вляво), един от големите български живописци от средата на миналия век.
Уникално червено дърво - орех. Художникът е разлистил клоните на ореха над каменна стена в ярките багри на палитра в червено - от рубинено до бордо - 100 нюанса червено. Можеше и да не го видим в оригинал . Творбите на художника нямаше да се върнат в страната ни, ако не беше интереса на Съюза на колекционерите в България. Те представиха в Националната художествена галерия изложбата “Завръщането” с една голяма част от творчеството на Данаил Дечев. Но как така около 70 от най-интересните му картини са изнесени в чужбина през 90–те години на миналия век? Къде попадат и как се завръщат отново в България? Проф. Валери Стефанов , председател на Съюза на колекционерите в България , и акад. Светлин Русев отговарят на тези въпроси.


ВИЖТЕ ОЩЕ

„Събитието“ с Голямата награда на „Синелибри“

Филмът "Събитието" на Одри Диван е големият победител от тазгодишното седмо издание на кинолитературния фестивал "Синелибри". Това стана ясно на официалната церемония по награждаване, която се състоя в Зала 1 на Националния дворец на културата . Лентата "Събитието" е носител и на "Златен лъв" във Венеция и е адаптация на едноименния роман на Ани Ерно...

публикувано на 22.10.21 в 17:26

Юбилеен Световен куклен театрален фестивал във Франция

Световният куклен театрален фестивал в Шарлевил-Мезиер, Франция, отбеляза своя 60-годишен юбилей. Това е най-големият фестивал за куклено изкуство. За десетте дни са представени 414 спектакъла, артистите, участвали от цял свят са 448, като са продадени 45 000 билета. Освен сцените, разположени  на 30 различни точки из целия град, са били организирани 36..

публикувано на 22.10.21 в 17:10

Снежина Петрова: Ако се вгледаме в баба Илийца, може би ще променим нашето родно пространство

Какво е да бъдеш баба Илийца? Да погледнеш с нови очи към разказа на Иван Вазов – една българка, да откриеш дълга и добрината, като мотиви между редовете на разказа „Една българка“? Как да изследваш и да анализираш всяка една дума въплътена със смисъл в литературата на Вазов и да я превърнеш в действие на сцената? Кой е Вазов от гледна точка на нашето..

публикувано на 22.10.21 в 17:02

30 години списание „Хемус“

„Хемус“ – двуезичното списание за българска култура и обществен живот в Унгария – отбеляза 30-годишния си юбилей. Изданието е основано през 1991 година в Будапеща и се списва и поддържа от българската общност в страната. „30 години не са малко. Сами по себе си, разбира се, те не са предмет на гордост, но не мога да сдържа радостта си, че доживяхме..

публикувано на 22.10.21 в 13:45
Камелия Спасова

„Модерният мимесис. Саморефлексията в литературата“ – новата книга на Камелия Спасова

На 19-и октомври в Аулата на СУ „Св. Климент Охридски“ се проведе премиера на книгата „Модерният мимесис. Саморефлексията в литературата“ с автор Камелия Спасова "Изследването анализира с размах различни и изненадващи репонятизации на миметичното, като демонстрира, че модерният мимесис - чрез своята опосредстваност и саморефлексия - винаги..

публикувано на 22.10.21 в 10:27