Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Йенс Столтенберг: НАТО ще остане в Афганистан по-дълго, ако е необходимо

НАТО ще остане в Афганистан по-дълго време, съобщи след срещата на военните министри генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг. Съюзниците продължават да обсъждат как да продължат присъствието си в страната на фона на засилени атаки на талибаните в района на стратегическия град Кундуз.

Министрите от Северноатлантическия военен пакт призоваха за пълно и прозрачно разследване на случая с организацията Лекари без граници, чиято болница в град Кундуз беше бомбардирана от американската авиация. НАТО обаче не планира скоро да се изтегли от Афганистан, стана ясно от генералния секретар Йенс Столтенберг:

На днешната среща много министри подчертаха, че трябва да сме гъвкави, когато взимаме нашите решения. Така че, усещам, че много наши съюзници са съгласни да останат по-дълго, ако е необходимо, каза Столтенберг.

Министърът на отбраната Николай Ненчев обясни дали и България е сред държавите, които желаят да оставят контингента си по-дълго в Афганистан.

България допринася и в момента. Имаме 128 човека. Всеки един от тези въпроси ще бъде разглеждан изключително внимателно и детайлно, но на един по-късен етап. Но ние участваме вече в "Решителна подкрепа", заяви Ненчев.

В международната мисия на НАТО в Афганистан "Решителна подкрепа" български контингент охранява на летището в Кандахар и подпомага в Кабул афганистанската национална армия. До края на тази година НАТО ще реши дали да продължи мисията през 2016 г.

Министърът на отбраната Николай Ненчев обяви също ов Брюксел, че е получил положителни оценки от колегите му от НАТО за намерението на правителството да закупи нови военни самолети. Ненчев отново каза, че няма никакви притеснени за ремонтирането на българските изтребители МИГ-29 от Полша.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Свързани новини

Йенс Столтенберг

НАТО удвоява Силите за отговор

Министрите от НАТО дадоха зелена светлина за удвояване на броя на Силите за отговор на Алианса с нови формирования от общо 40 хиляди души. Генералният секретар Йенс Столтенберг обяви в рамките на срещата в Брюксел, че съвместните Сили с висока..

публикувано на 08.10.15 в 15:54

Военните министри на НАТО се събират на среща в Брюксел

Руските удари в Сирия се очаква да бъдат сред темите, които министрите на отбраната на страните от НАТО ще обсъждат на среща в Брюксел. За останалите точки от дневния ред съобщи в аванс генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг : Първо, срещата ще..

публикувано на 08.10.15 в 07:22