Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Катерина Измайлова" от Шостакович за първи път на софийска сцена

Мария Цветкова и Петър Костов в сцена от операта "Катерина Измайлова"

От българските градове Русе има най-дълга творческа връзка с гениалния Дмитрий Шостакович. Преди 50 години край Дунава е поставена за първи път у нас операта му "Катерина Измайлова", а до днес са запазени бележките на композитора върху партитурата. Русе възроди спомените с новата постановка на Вера Немирова - дъщеря на първия постановчик на операта Евгени Немиров и един от най-успешните български оперни режисьори в Европа. Половин век по-късно "Катерина Измайлова" отново се появи на сцената в рамките на фестивала "Мартенски музикални дни". и предизвика невероятно силен отзвук сред публиката и медиите не само у нас. Появиха се рецензии в австрийската преса и документален филм на Йоан Холендер. 

Операта на Шостакович показва най-силните страни на русенската трупа. На 22 октомври от 19.30 часа в зала 1 на НДК ще могат да ги оценят и столичани. Солистите Мария Цветкова, Пламен Бейков, Петър Костов, Александър Баранов, Георгиус Филаделфевс, хорът и оркестърът на Държавна опера - Русе, ръководени от Найден Тодоров, ще впишат имената си в най-новата история на това музикално произведение със странна и нелека съдба.

Чуйте  в звуковия файл подробности за работата на русенската оперна трупа и за многостранната дейност на директора ѝ Найден Тодоров в интервю за предаването "Алегро виваче".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14