Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Тяло - с лиценз, под наем и по поръчка

Снимка: ЕПА/БГНЕС

„Живеем във време на тела, които все повече „се заиграват” със себе си на границата между живота и смъртта, удоволствието и риска, катастрофите и чудесата” - това е написал преди около десет години американският писател-фантаст Боб Майер. Там е работата, че не става дума просто и само за игра, нито за развихрена фантазия. Трансплантацията, донорството, клетките „на склад” и бебета в епруветки, асистираната репродукция и асистираната смърт наред с промяната на пола и еднополовото родителство вече са реалност. Както и патентите на геннномодифицирани растения и животни - повод да се запитаме дали и патентоването на човешкия геном не е въпрос единствено на време. Или, да речем, превръщането ни в един не толкова далечен миг в киборги – достатъчно е да си спомним, че в наши дни непрекъснато се увеличава броят на хората с подкожни импланти, заместващи обикновения ключ за врата или да речем разплащателната карта, а чипове за предотвратяване на бременност, безжични датчици за доставка на лекарства и хормони директно в клетките ни и дори мозъчни импланти за възвръщане на забравени спомени, вече се тестват в научните лаборатории. Този свят, обсебван от тялото в името на култа към здравето, младостта и информацията налага съществено преосмисляне и на биоетиката в контекста на досегашното законодателство. Какво се случва в този смисъл и какво предстои в областта на биоправото - разберете от юриста Стоян Ставру.   
• 360 градуса: д-р Людмил Пеев - необходимо ли въвеждането на юридически ограничения при опитите за заличаване на расови признаци, на пръстови отпечатъци и други подобни телесни трансформации с помощта на пластичната хирургия?

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Д-р Илиян Попов

Oxymet – екологична батерия магнезий-въздух

Днес, повече от всякога, се обръщаме към науката и търсим решения, свързани не само с кризата, причинена от Covid-19, но и с още по-всеобхватната и застрашителна климатична криза. Учените търсят по-екологични и щадящи околната среда, както и работната сила, начини за производство на енергия. Такъв проект е „Oxymet – екологична батерия магнезий-въздух за..

публикувано на 17.01.21 в 08:35

Дървесно меню в пустинята Негев

На български изразът „Да хапнеш дървото“ има нелицеприятно значение. Кореспондентите на БНР в Израел Искра и Феня Декало обаче са го направили буквално – в най-голямата изкуствено посадена гора не само в Близкия изток, ами в цялото Средиземноморие. Там те са опитали „дървесно меню“ в разсадник, отвоюван от пустинята Негев в Израел. Искра Декало..

публикувано на 16.01.21 в 10:25

Парадоксът на самоусъвършенстването

Популярната култура е обсебена от мита за самоусъвършенстването. Днес десетки духовни практики, предлагащи ни от утре да станем по-добри, успешни и доволни, се борят за вниманието ни, а рафтовете с книги за самопомощ преливат от заглавия, обещаващи ни бързо спасение. Наскоро две холандски изследвания установяват връзка между заниманията,..

публикувано на 15.01.21 в 08:45
Диана Маринова

Да се потопиш в Югоизточна Азия

В това издание на рубриката „География на сетивата“ Диана Маринова ще ви отведе на дълго пътешествие в две серии към Виетнам, Мианмар и остров Борнео. Тя е човек, който обича да пътува, да открива места с особен заряд и да описва преживяванията си по начин, който събужда любопитство. Според нея истинският пътешественик се докосва с душата си до..

публикувано на 14.01.21 в 11:05

Премълчаната история на слуховете от средновековна България до днес

Ролята на слуховете в европейската историята са факт. Първите, които са достигнали до нас, датират още от времето на варварските нашествия на Балканите. Те започват от IV и продължават до VII век и поради липсата на интернет и социални мрежи мълвата и новината са се предавали на ухо, чрез пратеници и съгледвачи. Тези истински или фалшиви вести са..

публикувано на 14.01.21 в 10:00