Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Авторът на приключенска поредица "Хариша" представи петте си книги в Силистра

Биляна Траянова, автор на детската приключенска поредица "Хариша”, представи по-рано през деня в Силистра петте си книги. 

В интервю за  „Хоризонт” актрисата-пътешественик, сценарист и продуцент на документални филми сподели, че основната й цел е  да вдъхнови колкото може повече деца да четат.

Идеята за детската поредица се ражда по време на екзотичните пътувания на писателката по света и се превръща в най-вълнуващия й проект: 

Самите истории са много силно свързани с реални и съществуващи места и обекти, хора и животни, както и ритуали, традиции и легенди. В същото време има един такъв елемент - мъничко магия или златният прашец, дето прави нещата просто да звънтят.

Днешните деца са буквално заливани с информация и трябва да бъдат провокирани, за да четат, поясни още Траянова и допълни:

Идеята е на тези деца да им се отвори пътят към книгите чрез това, което те харесват или да бъдат интерактивни. Те искат да имат динамика, да имат връзка и да са активни в това, което правят. Във всяка една книга така съм подсказала добродетели, които все повече изчезват от ежедневието ни, а и толкова любов има в тези книги. Когато съм ги писала, съм се вълнувала и съм плакала и знам, че тези книги стигат до децата.

Детската писателка е родена в Силистра, като това е и една от основните причини едно от приключенията на малкия приказен герой Хариша да се състои именно в родния град на Биляна Траянова.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14