Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Огън и лед" в новия албум на цигуларя Светлин Русев

Записите, направени в София със Симфоничния оркестър на БНР под диригентството на Емил Табаков през 2012-а и 2013-а година, са издадени от френската компания Fondamenta и имат разпространение по целия свят. Компактдискът, наречен „Огън и лед“, включва Концерта за цигулка и оркестър в ре минор от Ян Сибелиус и Първия цигулков концерт на Панчо Владигеров.


Имах удоволствието да запиша и двата концерта под диригентството на Емил Табаков и с Оркестъра на Българското национално радио през два различни периода, тъй като бяхме много заети и аз, и Емил Табаков, пък и за оркестъра не беше лесно. Интересното е, че направихме записите при най-лошите възможни условия, т.е. без репетиции и без концерт, няколко седмици само след като започнах да се запознавам с този чудесен инструмент, с който свиря - цигулка Страдивариус от 1710 година, предоставена ми от японска фондация, която има голяма колекция. Това беше много вълнуващо, защото беше още по-голямо предизвикателство,
споделя Светлин Русев.

За солиста, въпреки че всички свързват музиката на Ян Сибелиус със севера и ледовете, концертът му за цигулка крие истински вулкан под повърхността. А творбата на Владигеров е младежка и изпълнена с много жар. Светлин Русев се радва, че чрез неговия компактдиск повече хора по света ще се запознаят с музиката на българския класик и така има повече шанс тя да се изпълнява не само у нас.

Чуйте повече подробности за албума в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14