Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започва 25-ият сезон на Нов симфоничен оркестър

На 28 октомври от 19.30 часа в зала "България" ще бъде открит официално 25-ият творчески сезон на Нов симфоничен оркестър - първият частен състав от този калибър след промените през 1989 година.


В програмата, подготвена от настоящия музикален директор Петко Димитров, присъства творба, която е звучала и на дебютното представяне на оркестъра през 1991 година - Концертът за кларинет и оркестър от Моцарт, отново със солист Боби Йоцов. Другите произведения са увертюрата към операта "Сватбата на Фигаро" от Моцарт, Увертюра "Манфред" от Шуман и Симфония №1 "Класическа" от Прокофиев.

Какво си спомня основателката на Нов симфоничен оркестър Юлия Христова за куража да се осъществи подобно начинание и ината да се отстои през годините - чуйте в интервюто за предаването "Алегро виваче" в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14