Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хакери атакуваха държавните институции и в днешния изборен ден

Проф. М. Константинов: Атаката няма да се отрази на обработката на резултатите

| обновено на 01.11.15 в 16:44

Хакери блокираха и днес сайтовете на няколко институции. Не може да се получи информация на страниците на парламента, ДАНС, Националната агенция по приходите, Комисията за енергийно и водно регулиране, от която се очаква информация за новите цени на тока, които влизат сила от днес. Не се отварят и сайтовете на някои медии.

Сайтът на "Информационно обслужване" е бил обект на хакерски атаки от сутринта, каза пред "Хоризонт" председателят на дружеството Михаил Константинов. Той допълни, че това няма да затрудни обработката на гласовете на вота:
Днес цял ден има непрекъснато атаки върху сайта. Работи се върху него. Всеки момент ще бъде отблокиран. Много мощен ресурс е впрегнат срещу нас, но не само срещу нас, ударени бяха редица министерства. Дължи се на масирана хакерска атака. Както знаете, Пентагона хакнаха, ЦРУ хакнаха. Хакерите са една могъща сила в момента, с която трябва да се съобразяваме. Нашите сайтове са такива, че като влязат няколко милиона за една секунда, сайтовете блокират. Нашата система за обработване на резултати не зависи от интернет. Ако ще сега една комета да прасне комуникационните спътници, метеор да ги удари и така нататък, това изобщо няма да се отрази на обработката на резултатите.


Говорителят на ЦИК Цветозар Томов също потвърди, че е имало хакерска атака и в сайта на комисията, но за разлика от предишната седмица, сега информацията не е напълно блокирана:
От "Информационно обслужване" помолиха за търпение, когато се влиза в сайта, защото поради тази хакерска атака влизането понякога е трудно, но все пак сайтът не е напълно блокиран.

Цветозар Томов прогнозира за "Хоризонт" повишаване на интереса към втория тур на изборите в оставащите часове:
Основното ни притеснение за хода на изборния ден е да не се съберат съмнително големи опашки пред някои секции в неговия край. Бих препоръчал на всички хора, които имат намерение да гласуват, да не чакат последният момент да го направят.

Томов обясни, че няма сигнали за тежки изборни нарушения:

В страната правоохранителните институции имат проблем със сигнали за купуване на гласове, на които ЦИК няма капацитет да противодейства. Надявам се, че правоохранителната система ще проработи – знаем, че това е болният проблем на българските избори.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Свързани новини

Хакерската атака срещу държавни институции е чрез вирус в целия свят

Източници от Главната дирекция за борба с организираната престъпност обясниха пред "Хоризонт", че атаката срещу сайтовете на  български държавни институции става чрез заразени с вирус компютри в целия свят. Антимафиоти обясняват, че за момента неизвестен..

публикувано на 01.11.15 в 18:03