Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на печата

Невръстни момичета търсят помощ на горещата телефонна линия за деца, защото родителите им ги предлагали за женитба срещу пари.Това е основната тема на днешното издание на "Телеграф". Експертите, които приемат обаждания на горещата линия за деца, са пояснили, че получават такива обаждания от различни места в страната и че ранните бракове никак не са малко.

Експерт от военното министерство е съобщил за "Труд", че министър Ненчев ще купува изтребители за авиошоу,а бойните ни самолети ще са без бомби и ракети заради недостиг на пари.

"Бюджетът губи между 4 и 5 милиарда лева от невнесени данъци", съобщава в интервю за "Труд" финансистът Емил Хърсев. Той смята, че трябва да се въведе одит и на приходите от акцизи.

В друго интервю, на депутата Емил Димитров-Ревизоро, в "24 часа", става ясно, че предложените промени в Закона за акцизите не засягат хора с казани за варене на ракия в личните им стопанства и които варят ракия до 500 литра. Това уточнение е заради безпокойства на много хора, основно от селата, които произвеждат сами ракия и вино.

По повод предложеното обсъждане на нови програми за учениците, бившият просветен министър Сергей Игнатов съветва в интервю за "Монитор": "В пети клас трябва да се учат българските победи, а не история на античността." Той препоръчва и обучението по литература да включва и публицистиката на Христо Ботев.

"Догодина отпадат лимитите за болниците", пише "Сега" на първа страница. Ограничения няма да има обаче само ако няма и преразходи. Това е записано в проектобюджета на Здравната каса. Решението ще влезе в сила от 1 април, ако бъде прието.

"Монитор" предлага собствено разследване за поредното източване на социалната система от хитреци, представящи се за инвалиди. Те представят фалшив документ за престой в болница с тежка диагноза, след което се възползват от присъдената им инвалидност и си вземат, например, безплатен мобилен телефон, докато хора с реални здравни проблеми чакат месеци наред да бъдат освидетелствани за инвалидна пенсия и социални придобивки.

"Над 60 на сто от шосетата са в дупки и кръпки", пише "Сега". Данните са от анализ на Стратегията за пътна инфраструктура за периода 2016-2020 г., приета от правителството.

"Багери бутат басейни в Русалка", съобщава "Стандарт". Днес, в курорта, започва принудително събаряне на бар с басейни, собственост на семейство Баневи. Операцията трябва да завърши до 20 ноември, уточнява публикацията.

Всички вестници днес отразяват вчерашното развитие на конфликта полицаи-правителство.

Според "Дума", властта клекна пред гнева на полицаите. Служителите на реда остават недоволни, ще протестират и в четвъртък.

"Земя" прогнозира, че страните в конфликта са се върнали в изходна позиция.

"24 часа" допълва, че започват нови преговори между правителството и синдикатите.

По повод продължаващите преговори, "Капитал дейли" коментира: "Заявката за реформи само със съгласието на синдикатите я обрича, тъй като е ясно, че никой няма да иска да загуби привилегиите си, а и правителството няма да е толкова смело на фона на стачната готовност на полицаите.

"Новинар" предупреждава от първа страница: "Готвенето с растителни масла води до рак" и съветва храната да се пържи в свинска мас, масло, зехтин или в кокосово масло. Изданието цитира учени от Великобритания, но никой от тях не предупреждава за вредата от пърженето на храната.

В репортаж за посещението на вселенския патриарх у нас "Стандарт" пише: "Вартоломей ни праща Чудодейна Богородица" за възкресение Христово.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14