Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Бистра Атанасова - „На един дъх” или от „Предградието”, през всичките „Младости” до „Камбаните”...

{ include file="./partials/authors.html" } БНР Новини
Една умна и чувствителна жена разказва за живота си - бурен, преминал като на един дъх, озарен от Любов и Изкуство, от паметни срещи със знаменити личности и тяхното творчество... Написаното от Румяна Каракостова е най-доброто представяне на новата книга на режисьорката Бистра Атанасова - хроника на личния и професионалния й живот. Скоро би трябвало да навърша седемдесет години. Имам чувството, че са минали на един дъх - споделя авторката в самото начало. Докато бавно прелиствах тази автобиография, имаше моменти на реален световъртеж от огромното количество факти, срещи, личности, изживявания, истории, които преминават с бясна скорост пред изумения читател. Изключително енергична (може би дори хиперактивна), силно емоционална, болезнено откровена, възторжена и гневна, борбена, полемична и поетична, повече от ярка творческа личност. Със същата Бистра Атанасова се срещнах и „на живо”, за да ви представя тази част от дейността й, която най-напред би заинтересувала слушателите на „Звездния експрес” - връзката й с музикално-сценичните изкуства.
Слушайте двете ни издания - на 13 и 20 ноември, за да се запознаете с режисьора и педагога професор Бистра Атанасова.

В звуковия файл предлагаме част от интервюто с Бистра Атанасова, която няма да прозвучи в предаването. Основна тема е тъй наречената „система на Станиславски”, с която професор Атанасова се запознава по време на студентските си години във водещия московски театрален институт ГИТИС в класа по режисура на Мария Осиповна Кнебел - ученичка на самия Константин Сергеевич Станиславски.петък, 13 ноември от 14.00 часа
   

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Мария Принц и Карл-Хайнц Шютц

Обичате ли Брамс?

Това заглавие от романа на Франсоаз Саган е традиционно да бъде използвано, когато става дума за музиката на Йоханес Брамс. Ще го сторя и аз, защото хората, с които разговарям са негови страстни почитатели и то от много години. Това са флейтистът Карл-Хайнц Шютц и пианистката Мария Принц, които записаха и издадоха за „Наксос“ сонатите за кларинет и..

публикувано на 16.09.21 в 18:15
Адриан Прабава

Адриан Прабава отново дирижира в София

Първото гостуване на германо-индонезийския диригент в София е през 2016 година, когато представя със Софийската филхармония Четири скици за голям оркестър на Димитър Ненов, цигулковия концерт на Александър Глазунов със солист Тацуки Нарита и Симфония №4 на Густав Малер, а концертът е част от цикъла „Да вкусим небесните радости“. След година отново е..

публикувано на 16.09.21 в 16:05

Новият сезон на Благоевградската опера

Този сезон е юбилеен за театъра в Благоевград. Камерната опера навърши 50 години. Началото на специално общество ангажирано с поставянето само на камерни опери е поставено през 1972 г. по идея на Пламен Карталов, който става негов директор, главен художествен ръководител и режисьор. Първата постановка е „Любов и хитрост“ на Хайдн. Сред..

публикувано на 16.09.21 в 12:15

XVII Международен фестивал на православната музика „Св. Богородица - Достойно есть“ в Поморие’ 2021 г.

В музикално-информационното предаване „Метроном” ви връща в концертните му версии към ярки събития в музикалния ни живот. На 16 септември от 19.30 часа представя най-мащабния форум за православна музика у нас – Международният фестивал на православната музика „Св. Богородица - Достойно есть“ в Поморие, който след една година прекъсване, се проведе..

публикувано на 16.09.21 в 08:15

Програмата на Еврокласик ноктюрно от 16 до 30 септември 2021

16 септември 3.00 часа – Рихард Щраус (1864-1949), Четири последни песни. Соло сопран – Камила Нюлунд. 3.21 часа – Рихард Щраус (1864-1949), „Животът на героя“, oп. 40. Филхармония на Ла Скала с диригент Зубин Мета. 4.10 часа – Мелхиор Хофман (ок. 1679-1715), аноним, Четири творби от Хофман и аноними. Изпълнява Ян Кобов (тенор) с ансамбъл „Юнайтед..

публикувано на 15.09.21 в 18:05