Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Легендата Баборак

Радек Баборак

В „Рецитал” по програма „Христо Ботев” ни очаква една незабравима среща - с изкуството на музикант, който още преди да е закръглил своите 40 години вече е наречен „легенда”. Легендата Радек Баборак - изключителен валдхорнист гостува на пловдивската публика на 23 септември тази година в рамките на 6-ия международен фестивал „Дни на музиката в Балабановата къща”. Самият фестивал е носител на лейбъл „Европейски фестивал” за 2015/2016 г.

Освен валдхорнист Радек Баборак е и диригент. Той е сред най-ярките фигури на световната музикална сцена днес. Още от започването на соловата му кариера преди повече от 25 години, неговите изключителни изпълнения са очаровали публиката на всички най-престижни форуми по света.  

Радек Баборак е роден в град Пардубице (Чехия) през 1976 г. в семейство на музиканти. На 8-годишна възраст започва да учи валдхорна при проф. Карел Кренек. Като негов ученик той печели Първа награда на „Концертино Прага” (конкурсът на Пражкото радио), първа награда на конкурса за изпълнители на съвременна музика и става лауреат на „Юнеско Гранд при”. В периода 1990-1994 г. той продължава обучението си в Пражката Консерватория в класа на проф. Бедрих Тилсар. По същото време спечелва най-големите конкурси в света: Женева (1993 г.), ARD в Мюнхен (1994 г.) и Markneukirchen (1994 г.)  През 1995 г. е удостоен с награда „Грами” за класическа музика и с Dawidov Prize.

На 18-годишна възраст Баборак е назначен за Първи валдхорнист на Чешка филхармония без конкурс заради изключителните си качества. Той заема този пост две години, след което печели конкурс за първи валдхорнист на Мюнхенска филхармония, където остава до 2000 г. През 2001 г. подписва ексклузивен договор с Бамбергските симфоници. В периода 2003-2010 г. Баборак заема поста на първи валдхорнист на прочутата Берлинска филхармония. В последвалите години той се отдава на кариерата си като солист, диригент, камерен изпълнител и преподавател.

Спирам до тук с фактите, защото иначе би трябвало да изброя имената на диригентите и оркестрите, с които е работил, както и фестивалите, на които се е представял, а всъщност това означава да изброя всички от световна величина. Но не мога да пропусна началото на неговата диригентска кариера - по време на европейско турне на Saito Kinen Orchestra and Mito Chamber Orchestra под диригенството на Сейджи Озава, Маестрото се разболява и оркестрантите молят Баборак да го замести. Концертът има небивал успех!

Камерната музика е другата голяма страст на чешкият валдхорнист и диригент. С неговия ансамбъл го представяме в „Рецитал” - 22 ноември от 23.00 часа по програма „Христо Ботев”.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Аксепт", "Мистър Биг" и "Дийп Пърпъл" с букет хитове и нови албуми хедлайн в афиша на "Мидалидаре"

Хоп – ето ни вече на терен в Долината на виното, с. Могилово, община Чирпан, нямаме търпение да рокясаме. Четвъртото издание на Midalidare Rock In The Wine Valley ще се проведе от 12 юли (петък) до 14 юли (неделя). Гаранция за погото и доброто настроение за подобно събитие на открито е не само лятото и бирата, пардон – виното, а преди всичко афишът...

публикувано на 08.07.24 в 16:20

В Брюксел аплодират оперни звезди от Полша и Италия в новата постановка на "Турандот"

Тази година музикалната общественост отбелязва стогодишнината от смъртта на бележития оперен композитор Джакомо Пучини. Водещият белгийски театър "Ла Моне" не можеше да подмине тази кръгла годишнина и предложи за финал на сезона нова постановка на последната творба на Пучини – "Турандот". Още повече, че Брюксел е градът, в който композиторът прекарва..

публикувано на 07.07.24 в 08:05

Вердиевите "Сицилиански вечерни" на сцената на Виенската държавна опера

"В постановката от 13 януари 2024 година Игор Головатенко в ролята на Монфорте не само интерпретира въздействащо мелодиите на Верди, но и конфликта между политиката и бащинския дълг. За разлика от него специалистът по белканто Джон Озбърн има малко пространство за извява в ролята на Ариго, и не показва апломба, с който обикновено блести в роли от..

публикувано на 06.07.24 в 07:55

Arbanassi Summer Music събира почитатели на камерната музика

Предстои 14-ото издание на Arbanassi Summer Music от 7 до 12 юли в архитектурния резерват Арбанаси. Организират го контрабасистката Юлита Фъсева и нейният съпруг обоистът Димитри Местдаг. Двамата живеят и работят в Белгия, но оценяват магията на Арбанаси и възможността да правят бутиков фестивал, заобиколени от приятели и съмишленици. "Специалното в..

публикувано на 05.07.24 в 17:05
Константин Илиевски и Симфоничния оркестър на БНР

Последен концерт от сезона на радиосимфониците

Интересен, динамичен, разнообразен бе сезон 2023/2024 на Симфоничния оркестър на БНР. Новият главен диригент на състава Константин Илиевски предложи цялостна концертна програма, в която бе дадено преимущество на някои от най-обещаващите млади български музиканти, оркестър и публика се срещнаха с нови солисти и диригенти, почетени бяха годишнини на..

публикувано на 05.07.24 в 13:10