Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Легендата Баборак

Радек Баборак

В „Рецитал” по програма „Христо Ботев” ни очаква една незабравима среща - с изкуството на музикант, който още преди да е закръглил своите 40 години вече е наречен „легенда”. Легендата Радек Баборак - изключителен валдхорнист гостува на пловдивската публика на 23 септември тази година в рамките на 6-ия международен фестивал „Дни на музиката в Балабановата къща”. Самият фестивал е носител на лейбъл „Европейски фестивал” за 2015/2016 г.

Освен валдхорнист Радек Баборак е и диригент. Той е сред най-ярките фигури на световната музикална сцена днес. Още от започването на соловата му кариера преди повече от 25 години, неговите изключителни изпълнения са очаровали публиката на всички най-престижни форуми по света.  

Радек Баборак е роден в град Пардубице (Чехия) през 1976 г. в семейство на музиканти. На 8-годишна възраст започва да учи валдхорна при проф. Карел Кренек. Като негов ученик той печели Първа награда на „Концертино Прага” (конкурсът на Пражкото радио), първа награда на конкурса за изпълнители на съвременна музика и става лауреат на „Юнеско Гранд при”. В периода 1990-1994 г. той продължава обучението си в Пражката Консерватория в класа на проф. Бедрих Тилсар. По същото време спечелва най-големите конкурси в света: Женева (1993 г.), ARD в Мюнхен (1994 г.) и Markneukirchen (1994 г.)  През 1995 г. е удостоен с награда „Грами” за класическа музика и с Dawidov Prize.

На 18-годишна възраст Баборак е назначен за Първи валдхорнист на Чешка филхармония без конкурс заради изключителните си качества. Той заема този пост две години, след което печели конкурс за първи валдхорнист на Мюнхенска филхармония, където остава до 2000 г. През 2001 г. подписва ексклузивен договор с Бамбергските симфоници. В периода 2003-2010 г. Баборак заема поста на първи валдхорнист на прочутата Берлинска филхармония. В последвалите години той се отдава на кариерата си като солист, диригент, камерен изпълнител и преподавател.

Спирам до тук с фактите, защото иначе би трябвало да изброя имената на диригентите и оркестрите, с които е работил, както и фестивалите, на които се е представял, а всъщност това означава да изброя всички от световна величина. Но не мога да пропусна началото на неговата диригентска кариера - по време на европейско турне на Saito Kinen Orchestra and Mito Chamber Orchestra под диригенството на Сейджи Озава, Маестрото се разболява и оркестрантите молят Баборак да го замести. Концертът има небивал успех!

Камерната музика е другата голяма страст на чешкият валдхорнист и диригент. С неговия ансамбъл го представяме в „Рецитал” - 22 ноември от 23.00 часа по програма „Христо Ботев”.
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.