Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Георги Мишев получи Националната литературна награда "Йордан Йовков"

Снимка: Булфото

Писателят Георги Мишев получи Националната литературна награда на името на Йордан Йовков на официална церемония в Добрич.  Призът се връчва по повод 135 годишнина от рождението на Певеца на Добруджа.

В словото си Михаил Неделчев нарече Йордан Йовков мъдрия мълчаливец на българската литература.

Образът му се фокусира по-скоро по смърт след огромното въздействие на творбите му, след нарастващата мощ на излъчваните от тях добри енергии.

За Георги Мишев отдалечаването от Йовков означава отдалечаване от духовното:

Прекъснем ли връзката с духовното, с истински човешкото, къде ще се върнем -при онези, които не могат да говорят.

Йовков ни е много нужен днес и ние трябва да го изучаваме от прогимназията до университета. Всичко има в него и там можем да намерим едни истински български устои, български основи на възпитание на нацията.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14