Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Героико-романтичната опера „Фиерабрас” на Шуберт - звезден спектакъл от знаменития фестивал в Залцбург

БНР Новини
Сцена от постановката
Снимка: Salzburger Festspiele/Monika Rittershaus

 В оперната вечер ще прозвучи великолепен запис на солисти, хора на Виенската държавна опера и Виенската филхармония, предоставен на програма „Христо Ботев” от Европейския съюз за радио и телевизия. Спектакълът на малко познатата и много рядко изпълнявана опера на Франц Шуберт „Фиерабрас”, дирижиран от Инго Мецмахер, е бил представен през август миналата година в рамките на Залцбургския фестивал. Представленията са изнесени в малката фестивална зала на Залцбург, известна като „Къща за Моцарт”, която се помещава в бившите кралски конюшни и преди около десетина години, във връзка с Годината на Моцарт (2006) бе основно ремонтирана и адаптирана за концерти и спектакли. Макар и „малка”, залата предлага точно 1495 места за публиката, както и възможност за още около 80 правостоящи.
„Фиерабрас” - героико-романтична опера в три действия с говорни диалози, е създадена от Франц Шуберт през 1823 година по либрето на Йозеф Купелвизер (по онова време главен мениджър на Виенския придворен оперен театър). „Фиерабрас” и „Алфонсо и Естрела”, написана в края на 1821 и началото на 1822, са двата опита на Шуберт да композира голяма романтична немска опера. Либретото на Купелвизер е свободна интерпретация на легендите за знаменития средновековен рицар от мавърски произход Фиерабрас, живял по времето на Карл Велики, който първоначално е заклет враг на императора и неговите смели рицари, но впоследствие от фанатичен последовател на Исляма се превръща в ревностен християнин. Операта е написана по поръчка на Виенския придворен театър, чиято администрация през 1822 се обръща към Шуберт и Вебер с молба да подпомогнат идеята за включване на повече немски произведения в репертоара. Шуберт откликва с „Фиерабрас”, Вебер - с „Еврианта”. Но в същото време италианският театрален режисьор Доменико Барбайя, назначен за ръководител на Виенския придворен театър през 1821, решава да представи във Виена цяла серия опери на извънредно популярния Джоакино Росини. Росини е толкова знаменит и обичан в цяла Европа, а оперите му - толкова привлекателни за публиката, че „Еврианта” претърпява съкрушителен провал на премиерата през октомври 1823. В резултат на това плановете за постановка на „Фиерабрас” са осуетени, а Йозеф Купелвизер демонстративно подава оставка, чиято причина е „изключителната арогантност” (според Купелвизер) на Барбайя. В крайна сметка, истински потърпевш е бедният Франц Шуберт, който не само никога не вижда операта си на сцена, а и не получава полагащото се възнаграждение за свършената работа.
На 7 май 1835 - седем години след смъртта на композитора, във виенския „Театър в Йозефщадт” са представени концертно няколко фрагмента от „Фиерабрас”. Първото цялостно изпълнение на сцена се случва едва през 1897 в Придворния театър в Карлсруе под палката на диригента Феликс Мотл. През ХХ век операта е представена концертно в Брюксел на 14 януари 1926. Следва концертно изпълнение на отделни фрагменти в Лондон - на 6 ноември 1938. През 1959 е осъществено директно излъчване по радиото от Берн на съкратена версия, а първото цялостно изпълнение на „Фиерабрас” във Великобритания е излъчено по Би Би Си 3 едва на 10 април 1971. През 1988 Клаудио Абадо дирижира спектакли в „Театър ан дер Вийн”, в които за първи път звучи цялата музика от партитурата на Шуберт, след което същият състав реализира първия цялостен запис на „Фиерабрас”.
Постановката на Залцбургския фестивал от 2014 е на диригента Инго Мецмахер и режисьора Петер Щайн. Ще предложим запис от премиерния спектакъл с участието на:
   
Карл Велики, крал на франките - Георг Цепенфелд   
Ема, негова дъщеря - Юлия Клайтер
Егинхард, рицар на Карл Велики - Бенжамен Бернайм
Роланд, рицар на Карл Велики - Маркус Верба
Боланд, принц на маврите - Петер Калман   
Фиерабрас, негов син - Михаел Шаде
Флоринда, негова дъщеря - Доротея Рьошман
Марагонд, нейна приятелка - Мари-Клод Шапюи
Брутамонте, мавърски военачалник - Мануел Валзер


Съдържание на операта „Фиерабрас”

събота, 28 ноември от 20 часа


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Аделина Александрова и Емануил Иванов

Пианистът Емануил Иванов: артистът трябва да е земен

"Винаги съм смятал, че един артист, примерно в класическата музика, трябва да е земен – казва Емануил Иванов. – Не бива да се самоиздигаме на пиедестал, не трябва да създаваме изкуствена дистанция между себе си и публиката и да се считаме за недосегаеми, само защото свирим или правим музика. Нямаме никакво право на това – трябва да сме близки..

публикувано на 26.04.24 в 12:45
Сцена от четвърто действие на операта „Вилхелм Тел“

"Вилхелм Тел" от Джоакино Росини, опера в четири действия

Либрето: Виктор Жозеф Етиен и Иполит Луи Би (по едноименната драма на Фридрих Шилер) Първо изпълнение: 3 август 1829 г. в Париж. Действащи лица: • Вилхелм Тел – баритон • Мелхтал – бас • Арнолд, негов син – тенор • Валтер Фюрст – бас • Лайтхолд – бас • Геслер, австрийски императорски наместник в Швейцария – бас • Рудолф, негов адютант – тенор..

публикувано на 26.04.24 в 12:15

Фестивалът "Артис" с трето издание в София

"През тази година стартираме третото издание на "Международния музикален фестивал за класическа музика и изкуства". Подчертавам изкуства и правя това уточнение, защото в предишните издания, фестивалът   беше само с класическа музика. Сега разширяваме диапазона  ,включвайки различни изкуства, като в бъдеще тенденцията е форумът да обединява всички..

публикувано на 26.04.24 в 08:15

What the Funk представя катедра “Поп и джаз изкуство” към Вокалния факултет на НМА

Фънк вечер What the Funk представят на 24 април катедра “Поп и джаз изкуство” към Вокалния факултет на НМА “Проф. Панчо Владигеров” и Общинският културен институт “Надежда”.   В  концерта участват Джаз формация “София” и студентите от класа по пеене на ас. д-р Адриана Бенова и от класа по саксофон на хон. ас. Апостол Апостолов - Толи.  Повече от..

публикувано на 24.04.24 в 16:50
Антонина Бонева

Concertissimi с Антонина Бонева и нейните ученици

По повод 40 години преподавателска дейност и още повече концертна, пианистката и клавирен педагог Антонина Бонева организира концерт. На сцената заедно с нея ще музицират настоящите и ученици Марина Мравова, Йоанна-Лора Василева, Мартин Цветков и Димитър Михайлов, които са лауреати на десетки награди от международни конкурси. "Реших да отбележа..

публикувано на 21.04.24 в 09:05