Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Фиерабрас” - героико-романтична опера в три действия с музика от Франц Шуберт (съдържание)

„Фиерабрас” - героико-романтична опера в три действия с музика на Франц Шуберт и либрето на Йозеф Купелвизер.
Световна премиера - 1897, Дворцов театър - Карлсруе
В България операта не е поставяна.

Действащи лица:
Карл Велики, крал на франките (бас)   
Ема, негова дъщеря – (сопран)
Егинхард, рицар на Карл Велики (тенор)
Роланд, рицар на Карл Велики (баритон)
Боланд, принц на маврите (баритон)   
Фиерабрас, негов син (тенор)
Флоринда, негова дъщеря (сопран)
Марагонд, нейна приятелка (сопран)
Брутамонте, мавърски военачалник (бас)
Огиер, рицар на Карл Велики (тенор)
Оливие, Ги фон Бургунд, Рихард фон дер Норманди,
Герард фон Мондидур – рицари на Карл Велики

   
Място и време на действието - Южна Франция и Испания по времето на Карл Велики, началото на IX век.

Първо действие
Дъщерята на Карл Велики - Ема, е влюбена в храбрия рицар Егинхард, но двамата млади са принудени да пазят любовта си в тайна, тъй като император Карл не я одобрява. Карл и неговите храбри рицари, начело с легендарния Роланд, са победили в поредната жестока битка с маврите и са заловили Фиерабрас, сина на мавританския принц Боланд. Великодушният Карл не праща пленника в затвора. След като е доведен в замъка на Карл, Фиерабрас започва да шпионира Ема и разпознава в дъщерята на императора момичето, в което преди време се е влюбил, когато е бил в Рим. Една късна вечер Егинхард и Ема се срещат в градината, но са прекъснати от Фиерабрас. Влюбените умоляват мавританския рицар да защити Егинхард от гнева на Карл. Фиеарбрас се съгласява и Егинхард му помага да избяга. Но в същия момент се появява императорът и мислейки, че Фиерабрас се опитва да отвлече Ема, нарежда мавърът да бъде окован. На финала на действието Егинхард и другите рицари на Карл Велики се готвят отново да заминат на поход.

Второ действие
Егинхард, който се страхува да изясни въпроса относно Ема и Фиерабрас пред Карл Велики, е изпратен в лагера на мавританския принц Боланд заедно с Роланд и други храбри рицари, за да проведат мирни преговори. Но група мавритански бойци изненадват Егинхард, залавят го и го отвеждат в замъка на техния принц, където Боланд и дъщеря му Флоринда се притесняват за съдбата на своя син и брат. Егинхард им разказва за това как Фиерабрас е бил затворен и окован във вериги. В следващия момент пристигат останалите рицари на Карл, които трябва да водят мирните преговори. Боланд обаче е много разстроен от новината за затворничеството на Фиерабрас и вместо преговори, нарежда християнските рицари да бъдат оковани, а след това - осъдени на смърт. Сред пленниците обаче дъщеря му Флоринда разпознава Роланд, в когото се е влюбила в Рим (както и Фиерабрас, влюбил се в дъщерята на Карл във Вечния град). Флоринда решава да се опита да помогне на християните. Тя успява да пусне най-напред Егинхард, а после, след кратка среща с Роланд, освобождава всички рицари от затвора на замъка. Но следва още една битка между християнските и ислямските воини. Роланд и неговите другари отново са заловени и върнати в мавританския затвор, а Боланд е много разстроен от поведението на дъщеря си, която се е оказала предателка.

Трето действие
Ема, която очаква завръщането на Егинхард, признава на баща си, че Фиерабрас е невинен, той изобщо не се е опитвал нито да я съблазнява, нито да я отвлича. Дъщерята на Карл Велики обича Егинхард и най-после се осмелява да заяви това на строгия си баща. Карл освобождава Фиерабрас и двамата рицари - Фиерабрас и Егинхард, тръгват към замъка на Боланд, за да помогнат на задържаните християни. Те обаче вече са отведени на мястото за екзекуции – очаква ги изгаряне на клада. Флоринда умолява баща си да пощади Роланд. Боланд обаче е много разгневен и заявява: ако дъщеря му толкова обича християнския рицар, тя е свободна да умре заедно с него! Карл Велики, Егинхард и Фиерабрас, начело на армията на франките, успяват да пристигнат точно навреме, за да спрат екзекуцията и да убедят Боланд да освободи християнските бойци. Двамата предводители - Карл и Боланд, се договорят за мир, а след това идва и радостта за влюбените. Роланд и Флоринда, както и Егинхард и Ема са свободни да се обичат и да бъдат заедно. А мавританският принц Фиерабрас решава да приеме християнската вяра и да се присъедини към рицарите на победителя - Карл Велики.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Надпяване" – фолклорната класация на програма "Христо Ботев", юли 2024

В класацията "Надпяване" всеки месец ще ви бъде представяна различна музика. Екипът на предаването се старае да бъде на вълните на новите фолклорни жанрове, но и да не забравя традиционното звучене на любимата ни народна музика. В ефира на програма "Христо Ботев" ще чуете да се съревновават не само прекрасни певци, но и виртуозни инструменталисти. Освен..

обновено на 28.06.24 в 11:59

Doctor Rock Fest – фестивалът, който лекува душата

За трета година фестивалът Doctor Rock Fest на Античния форум "Августа Траяна" в Стара Загора ще обедини на сцената рок групи, в които свирят лекари . За единствения по рода си музикален фестивал у нас, който стартира тази вечер от 19 ч. – разказват проф. Христо Хинков и д-р Станимир Трошев. Проф. Хинков, психиатър и бивш министър..

публикувано на 28.06.24 в 09:59
Антон Раф в ролята на Идоменей

"Идоменей", опера в три действия от Волфганг Амадеус Моцарт

Либретото е от придворния залцбургски капелан Джанбатиста Вареско. Той преработва либрето на Антоан Данчет, създадено за едноименна музикална драма на Андре Кампра и представена през 1712 г. Световната премиера на операта на Моцарт е на 29 януари 1781 г. в Мюнхен в новия дворцов театър. Творбата е написана за дворцовия карнавал. В България операта е..

публикувано на 28.06.24 в 07:50

Летният сезон на Софийската филхармония

Днес Софийската филхармония закрива сезона си с премиера на виртуозния концерт за пиано, оркестър и мъжки хор от Феручо Бузони в изпълнение на носителя на наградата "Феручо Бузони"  Емануил Иванов  под палката на доайена на диригентското изкуство Емил Табаков в зала "България". Маестро Табаков допълва програмата на вечерта с "Мечти" – Прелюдия за..

публикувано на 27.06.24 в 17:56
Катя и Стиляна Алексиеви

За песента и семейството с любов: Катя и Стиляна Алексиеви

Младата водеща на "Музикална шарения" по програма "Хоризонт" на БНР Стиляна Алексиева завършва начално образование в 109 ОУ "Христо Смирненски", а средно в 144 СУ "Народни будители" в София със специалност народно пеене. Преподават ѝ Стоименка Недялкова и Евелина Христова, за които Стиляна твърди, че я изграждат като певица. А любовта и благодарността..

публикувано на 27.06.24 в 08:09