Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вълчитрънското съкровище е изложено в Шумен

Едно от най-красивите тракийски съкровища - Вълчитрънското ще бъде изложено в зала "Съкровищница" на Регионалния исторически музей в Шумен до края на януари 2016 година. То е най-голямата златна находка, откривана по българските земи и една от най-големите загадки на древна Тракия. Състои се от 13 златни съда, като е датирано в периода ХVІ-ХІІІ век преди Христа. Общото тегло на съкровището е 12, 425 кг. Част от експонатите нямат аналог в целия древен свят, но според Северина Йоргова от музея в Шумен най-красив е триделния съд:

Безспорно най-интересната находка - част от това съкровище, е триделният съд, който се състои от три малки блюда във формата на бадеми, които са свързани помежду си от сребърни с позлата тръбички. Този съд позволява, според проучвателите, едновременно наливане и, съответно, консумация на три различни течности. Предполага се, че това са мляко, вино и вода

В момента в Шумен е изложено копието на Вълчитрънското съкровище, а оригиналните находки са част от международната експозиция "Златната легенда", която гостува в Япония.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14