Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тайната на Света Василиева литургия споделят свещенници от катедралния храм в Сливен

В катедралния храм в Сливен беше отслужена Света Василиева литургия.  

Какво представлява и защо се извършва Светата Василиева литургия поясни отец Йоан от катедралния храм "Свети Димитър", който се занимава с въведението във вярата на младите хора от Сливен:

Светата Василиева литургия се извършва 12 пъти в годината. Свети Василий е велик със своя богоугоден живот, велик е с онова творчество, което ни е оставил, неговите завети как ние да устоим духовно съвършенство. Той е написал Светата литургия, която отслужваме, но и Молитва за изгонване на бесове и на всяко зло. Когато ние искаме просба от Бог чрез молитвата на някой светия, важно е да знаем, че вярата е определяща.

Освен голям богослов и учител на Църквата, той има и социални възгледи, поясни за  личността на Свети Василий Велики предстоятелят на катедралния храм отец Красимир и допълни:

Актуални са и днеска по отношение на обществото и отношенията на хората между силни, слаби, бедни, богати. Тези неща той ги е писал IV-ти век или какви трябва да бъдат и как трябва да се отнасят едни към други - богат, беден, та да няма надценени, та да няма потискане.

Отец Красимир обясни и защо именно на днешния ден се чете известната Василиева молитва:

Това са заклинателни молитви, написани са от него. Четат се на хора с нарушено душевно равновесие.

Пожелавам и аз на всички душевно здраве и спокойствие. Някои хора  от някъде да обърнат по-голямо  внимание на  обикновените хорица, за да преживяват по-добре,
 подчерта още той.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14