Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Поклонение пред Емил Бошнаков

Снимка: БГНЕС

На 6-и януари на 89-годишна възраст почина именитият български оперен режисьор Емил Бошнаков. Дълги години той беше водещият режисьор на националния ни оперен театър, след това и на ДМТ "Стефан Македонски“. Навсякъде остави спомена за етичен и добър човек, за творец с високи професионални изисквания!

Много оперни творби бяха поставени за първи път на българска сцена от Бошнаков -  епичната „Война и мир“ на Прокофиев, “Набуко“ на Верди, “Укротяване на опърничавата“ от Шебалин... Помнят се постановките му на „Риголето“, „Травиата“, “Борис Годунов“, “Хованщина“, “Евгений Онегин“, “Садко“, “Дама Пика“ и още много други. Неслучайно в статистиките за гастролите на Националния ни оперен театър четем за 174 спектакъла на негови постановки, представени в Москва, Париж, Виена, Брюксел, Мадрид, Барселона, Берлин, Неапол, Парма, Флоренция, Страсбург, Лозана... Колко наши творци биха могли да се похвалят, че са правили постановки в толкова много от големите театри на Европа?! В Барселона Емил Бошнаков постави „Андре Шение“ за Пласидо Доминго, след това и „Атила“, която беше дирижирана от великия тенор, в Неапол в неговия “Борис Годунов“ пя Борис Христов. Бошнаков постави опери и в Южна Америка и САЩ.

Поклонението пред Емил Бошнаков ще бъде днес от 10 часа в Софийската национална опера и балет.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14