Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Димитър Ганев: Протестът беше до голяма степен преекспониран

Е. Милчева: Това, което виждаме, е отражение на това, за което ни критикуват в доклада на ЕК

Снимка: БГНЕС

На този протест бяха придадени едни доста големи невероятни качества и тези внушения започнаха най-напред от страна на управляващите. Хората на протеста бяха предимно хора от третата възраст, както и едни по-гласовити младежи.Това каза за “Хоризонт“ в предаването “Нещо повече“ журналистът Емилия Милчева, която присъства на протеста пред Народното събрание.

Това, че техните искания варират от пълна анархия до краен популизъм не изненадва никого – те не са ясно оформени или ясно заявени. Аз не знам дали те искат да кажат „Тук сме“, но вероятно като много от нас искат да кажат „Писна ни“.

Тази прекомерна истерия, която се отдаде на този протест, само скрива няколко много нелицеприятни факта. Това, което виждаме, е отражение на това, за което ни критикуват в доклада по напредъка за правосъдието и вътрешния ред.

Протестът беше до голяма степен преекспониран, очакванията бяха много по-големи отколкото това, което виждаме в действителност. Според мен основна вина имат както медиите, така и шумът, създаден от  правителствената служба с изказването на Севдалина Арнаудова, коментира политологът Димитър Ганев.

Тук прозира един комплекс на ГЕРБ, както и на управляващите като цяло, свързан с протестите през зимата на 2013 г. Този протест, така както беше обявен, и групите в социалните мрежи, които подкрепяха това начинание, бяха много подобни на тези протести, които наблюдавахме през зимата на 2013 г., които в крайна сметка доведоха до оставката на г-н Борисов.

Голямата опасност на този протест беше не, че Борисов ще си хвърли оставката днес, ако той беше многоброен и бяха станали ексцесии, а по-скоро рисковете са свързани с това да не би този протест да запали искра, което е много по-тежкият сценарий за правителството. Защото една подобна искра в момента, поради натрупалото обществено напрежение, може да запали един пожар на обществено недоволство, което да прерасне в серия от протести, на които бяхме свидетели преди 3 години. Но струва ми се, че протестът такъв какъвто го видяхме днес, няма опасност да запали тази искра.

По повод поисканата от премиера оставка на министъра на образованието, Ганев коментира:

Не можем да кажем, че това е най-изненадващата оставка. Трябва да имаме предвид, че след излизането на Радан Кънев в опозиция и напрежението в РБ, противоречията, конфликтите, които най-вероятно ще доведат през март месец до самото разцепление на РБ,  няма как да не дадат отражение върху властовия баланс в самия Министерски съвет.

Интервютата чуйте в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.