Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Любомир Пейчев: Необходим е институт, който да архивира паметта за миналото

Според архитекта българите се страхуват да се вгледат в общото минало

Навършиха се 25 години от падането на Берлинската стена – достатъчно време да се обърнем назад и да видим какво сме направили за осмисляне на близкото ни минало. На какво ниво е едно общество се вижда от това как то гледа на своето минало. Тази позиция изрази в предаването "Хоризонт до обед“ архитектът Любомир Пейчев. Той се представя в изложбата "До Европа и назад“, събрала дипломни работи на завършили зад граница студенти по архитектура и урбанизъм, които са посветени на България. Проектът на Пейчев е свързан с централната градска част – площад "Батенберг“ и осмислянето на пространството около бившия мавзолей. 

Според Любомир Пейчев хората се страхуват да погледнат общото минало и всеки го гледа през своята перспектива. Той изказа мнението, че е необходим институт, който да събира и архивира паметта на миналото чрез истории и артефакти:

Няма друго по-правилно място това да се случва от пространството на бившия мавзолей. Останките на мавзолея трябва да се разкопаят и да се показват като артефакт, като едно от най-важните доказателства за това какво се е случвало. Бункер с руска техника за балсамиране от 40-те години е достатъчно интересен артефакт.

Някои от представените на изложбата дипломанти са се завърнали в България и живеят тук, разказа Любомир Пейчев, според когото за България се правят много неща извън страната, които не се забелязват тук. 

Градоустройство в София абсолютно липсва.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14