Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Четвъртък, 18 февруари

Избрано от програмата

от 0.15 до 3.00 часа
Заедно след полунощ с Радио Стара Загора
• Интервю с издателя  и преводач Мартин Христов (носител на наградата „Златен кръст“ като признание за превода и публикуването на български език на шедьоврите на унгарската литература и популяризирането на унгарската култура в България) и писателя-дебютант Виктор Дяков – автор на романа „Боинг 747“ при представянето на книгата в Стара Загора. За произхода на псевдонима му, за съдържанието на книгата, отразяваща голяма част от живота на автора и още – как издателят се е доверил на повествованието на начинаещ писател и какво е уникалното в романа, според него.
• Репортаж от срещата на четящите хора на Стара Загора с младия ни съгражданин и писател Евгени Черепов – автор на романа „Добавено лято“.
• На 27 февруари, събота, старозагорският парк „Пети октомври“ ще се превърне в изложба на детски мартеници. С помощта на учители, ученици, родители, доброволци, но преди всичко – благодарение на зам.-кмета Иванка Сотирова, на Диана Атанасова, началник-отдел „Култура и вероизповедания“ и Пенка Чавдарова, началник-отдел „Образование, спорт и младежки дейности“ ще се сбъдне дългогодишната мечта на колегата журналист Таня Иванова за това събитие.
• Започна фестивалният живот на новия български филм „Събирач на трупове“. Варненската публика вече го видя на последните кинофестивали, а на 26 февруари филмът тръгва и по кината. Разговор с актьора Стоян Радев.

от 5.00 до 5.30 часа
Музика на народите
Кънтри музика от Австралия и Нова Зеландия. Разннообразни стилове – от поета с китара Пол Кели до традиционни песни в изпълнение на Клоуи Роует и новозеландеца ДейвДобин, от кънтри рокаджиите „Джон Бътлър трио“ до уърлда на Ейдриън Рос.

от 5.30 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на Живка Папанчева, Лазар Налбантов и Петко Янгьозов

от 7.15 до 10.00 часа
Нашият ден
• Музикални изгреви: радиоигра
• Има ли начин да бъдат комерсиализирани научните постижения и иновациите на българските научни институти и университети? Как да бъдат „отглеждани“ повече млади предприемачи в България и кой да се заеме с това?
• Автомагистрала „Хемус“ – „Тука има – тука нема“ или: ще я има ли автомагистралата, която трябва да свързва най-бедния регион в Европа с останалия свят?
• Златен фонд: 15 години, откакто ни напусна Георги Минчев
• Зимен фестивал на изкуствата в Пловдив и „Зимна приказка“ на Уйлям Шекспир в кино „Люмиер“ по повод 400-годишнината от смъртта на драматурга.

от 10.00 до 11.00 часа
Нашият ден – практично
• Сигнал за нерешен проблем с висящи кабели с високо напрежение над етаж от жилищен блок в община „Възраждане“. Отговор от общината.
• Как да си изберем домоуправител – професионален или избран сред живеещите в блока? Какви са критериите и отговорностите? Кой и как осъществява контрол? Гост: Александър Димитров, председател на Националната асоциация на домоуправителите в България.
• Полезни играчки за деца с увреждания.

от 11.00 до 12.00 часа
Музикална мрежа
• Среща с тонрежисьора и тромбонист Деян Тимнев – 1 част.

След новините в 12.00 часа
Темата на деня в 300 секунди
Ясо, ел греко

от 12.15 до 14.30 часа
Артефир
• Светослав Овчаров за документалния си филм „Известният непознат“ – разговор на Ивайла Александрова.
• „Разговори със Скорсезе“ на Ричард Шикъл - представя Темз Арабаджиева.
• В Регионална народна библиотека „Иван Вазов“ - Пловдив се открива изложба „Религиите в Индия“ на Амит Мехра - един от водещите фотографи в Индия, който работи в областта на архитектурната, рекламната и документалната фотография. Разговор с Екатерина Полякова.
• „Пробив“ - изложба на Сашо Стоицов в НХГ – Двореца.
• Кореспонденция от Полша на Крум Крумов.
• „Гласът на литературата“ с Пламен Дойнов.
• Какво се случва: Васил Левски отвъд митовете и клишетата. Разговор с Благой Емануилов (пряко от Пловдив) по повод представянето на книгата му „Залавянето на Васил Левски и тайните имперски служби“ и с историка Янко Гочев и Николай Поппетров.

от 14.30 до 15.30 часа
Артефир: Музикални легенди
Вариации по легендарни теми
Пиесите, включени в предаването, в повечето случаи са написани във форма на вариации, вдъхновени от легендарни оперни мотиви. Авторите са предимно композитори-романтици, творили през ХIХ век: Фредерик Шопен, Николо Паганини, Йоханес Брамс, Жан Батист Арбан, Жорж Бизе и др.

от 15.30 до 17.00 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Лабиринти на познанието
Универсалният дрон
В превод „дрон“ означава „търтей, безделник“. Но как от военна технология и хоби въпросните „безделници“ се превърнаха в част от телекомуникациите, рекламата, туризма, киноиндустрията, селското стопанство, транспорта, различни други области на производството и услугите? И какво бъдеще предричат специалистите за използването на тези летателни апарати, за които редица страни вече въвеждат специално законодателство за опазване на своята национална сигурност?
Отговорите – от професионалния инструктор за управление на дронове Трифон Михайлов.
• 360 градуса: Радостина Ценова – защо фондация „Биоразнообразие“ обяви 2016-а за Година на проекта „За Балкана и хората“ и как дроновете могат да помогнат при екологични проблеми, природни бедствия и аварии.
• Вечният двигател: Филип Филипов от Института по механика към БАН за ново българско изобретение, което всеки може да вземе в планината при опасност от лавини.
• Новини от света на науката: в навечерието на Световния ден на китовете –  ихтиологът Тихохомир Стефанов за едно изследване, свързано с интелигентността на морските бозайници.

от 17.00 до 17.30 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Радиоенциклопедия
Нетъкани вълшебства: Юртата – къща от миналото или тенденция за бъдещето

от 17.30 до 18.00 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Звукови хроники
Музикални спомени от романтични киноленти
Ще се върнем към филма на Летисия Масон „Обичай ме“, както и към кинолентите на Барбра Стрейзънд „Принцът на приливите“ и „Огледалото има две лица“.

от 18.20 до 18.30 часа
Време за приказка
„Чудното дърво“, мексиканска приказка

от 18.30 до 19.30 часа
Жива вода – Фолк портрет
Представяме ви тракийския певец Данислав Кехайов и странджанския акордеонист Георги Долапчиев.

от 19.30 до 21.20 часа
Музикалните вечери – Метроном
• Директен репортаж от зала „България“ – концерт на Софийската филхармония с гост-диригент  Симеон Пиронков. В програмата творби от Хайдн, Дебюси, Лигети, Б.Спасов и Лютославски
• Трибуна „Метроном“: гост – диригента Найден Тодоров
• Компактдиск премиера с Донка Ангачева
• Цветелина Василева в „Турандот“, спектакъл на Софийската опера
• Марта Торбидони в концертната версия на „Травиата“ под палката на Любка Биаджони
• Българи зад граница – басът Росен Кръстев (Германия)
• „Европейската традиция и младите таланти“, фестивал на камерната музика в Стара Загора – разговор с Велислава Танева
• Цигулковият концерт на Шимановски с австралийския цигулар Даниел Додс, запис със Софийска филхармония.

от 21.20 до 21.30 часа
Радиоколекция
„Разкази на Чудомир“: „Я че изокам некой ден“
Премиера

от 21.30 до 23.00 часа
Аларма
Пънк-културата от Русе до Атина през 2016 г. Предаването разказва две паралелни истории:
• едната – на фестивала Viva Le Punk в гръцката столица (с участници от тазгодишното издание в студиото);
• другата – на легендарната русенска група The Scroletics, гости в нашето подвижно радио студио в Русе.

от 23.00 до 24.00 часа
Музиката, която обичате – Джаз клуб
Формация „Сиксто“, продукция на Радио Загреб от 2015 година.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Неделя, 28 юли

Избрано от програмата от 0.30 до 2.00 часа Радиотеатър след полунощ "От земята до небето" от Никола Русев от 2.00 до 3.00 часа Нощна Академия комика водещ: Весел Цанков Избрано от "Летящата читалня" от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 6.00 часа Българска народна музика Изпълнения..

публикувано на 27.07.24 в 09:06

Събота, 27 юли

Избрано от програмата от 00.15 до 3.00 часа Заедно след полунощ – Нощна стража водещи: Албена Велева, Иван Драгнев • Новини от българската и световна музикални сцени. • Нови сингли. • На този ден през годините. • Рожденици. • Концептуални албуми - Ayreon  - The Human Equation от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния..

публикувано на 26.07.24 в 18:20

Петък, 26 юли

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Под игото" от Иван Вазов – 15 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Кирил Чобанов от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Диляна Трачева БНР топ 20 Класация за български песни от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален..

публикувано на 25.07.24 в 08:35

Четвъртък, 25 юли

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Под игото" от Иван Вазов – 14 част Премиера от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Ани Маринова от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Людмил Фотев Четвъртъците, както обикновено, са посветени на нови продукции на не много популярни артисти – на 25 в Испания...

публикувано на 24.07.24 в 08:30

Сряда, 24 юли

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Под игото" от Иван Вазов – 13 част Премиера от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Зоя Димитрова от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Людмил Фотев Средите (17, 24 и 31) са с трите предавания, условно наречени "Плейлистът", донесъл слава на Мишел Льогран). След..

публикувано на 23.07.24 в 15:25