Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пианистката Ирина Георгиева записа новия си албум в "Гевандхаус" - Лайпциг

Ирина Георгиева
Снимка: М. Съботинова

Клавирните цикли "Детски сцени" и "Крайслериана" от Роберт Шуман, както и "Гаспар на нощта" от Морис Равел е избрала младата пианистка Ирина Георгиева за албума си Ondine, който ще бъде издаден през април от престижната германска звукозаписна компания Genuin. Албумът е записан в Лайпциг, в зала "Менделсон" на концертния комплекс "Гевандхаус". Същата програма Ирина Георгиева изнася и като дебютен рецитал в "Музикферайн" - Виена.


Ирина е завършила музикалното си образование в България като ученичка на Марина Капацинская в Музикалната академия, след което със стипендия заминава за Базел, където учи в класа на големия пианист и педагог Рудолф Бухбиндер. За нея той казва:

Ирина е една от най-талантливите студентки по пиано в моята над 35-годишна педагогическа дейност. Висока култура на звука в съчетание с изумителна техника и великолепно стилистично усещане, магнетично изпълнителско въздействие и силна личност - всички тези качества предопределят Ирина Георгиева за голямата клавирна кариера.

Пианистката е посещавала и майсторски класове на големи музиканти като Лазар Берман, Дмитрий Башкиров и София Губайдулина.

В предаването "Алегро виваче" Ирина Георгиева разказа за престижните си концертни участия през 2015 година и за записите на новия си компактдиск, който ще бъде на европейския пазар през април 2016-а. Чуйте радиопремиерата му в звуковите файлове.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14