Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спомен за Драгия Тумангелов

На 13 февруари се навършиха 130 години от рождението на Драгия Тумангелов - хоров диригент, педагог и композитор със значителен принос към българската музикална култура, автор на великолепни хорови песни.


Роден в Копривщица през 1886 година, като дете Драгия Тумангелов пее в училищния хор и свири на цигулка. По-късно се установява в София и продължава обучението си по цигулка при Неда Фичева, а теория учи при Добри Христов. Заминава за Германия, за да следва в консерваторията на Вюрцбург, където получава солидното си музикално образование. След завръщането си в България се отдава на педагогическа дейност. Умира на 11 април 1961 година.


Интересни подробности от биографията на Драгия Тумангелов, изказване на сина му Нягул Тумангелов, съхранено в Златния фонд на БНР, и песента "Ти често питаш", изпълнена през 20-те години на ХХ век от легендарния Петър Райчев, чуйте в звуковия файл - в рубриката "Помните ли..." на предаването "Алегро виваче".




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14