Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ако свирите на пиано и искате са се срещнете с други като Вас - елате на "VivaPiano"

На 14 февруари, когато много хора празнуваха - кой Деня на влюбените, кой - на виното, влюбени в музиката слушатели се събраха в камерна зала "България", където Трио "Арденца" им предложи изискана руска романтика. Това беше вторият концерт от цикъла на ансамбъла "Magic Romantic".

Музикантите Галина Койчева-Мирчева (цигулка), Константин Евтимов (виолончело) и Даниела Дикова (пиано) бяха избрали по-рядко звучащи произведения: Патетично трио от Михаил Глинка и Клавирно трио №1 от Антон Аренски. Всички в залата се увериха, че камерното трио, основано първоначално с виолончелиста Джефри Дийн, уверено укрепва и с новия си член Константин Евтимов, а затова със сигурност допринася и общата работа на двамата щрайхисти като концертмайстори на Симфоничния оркестър на Българското национално радио.


Даниела Дикова беше гост в предаването "Алегро виваче" и по друг повод - за да покани влюбените в пианото млади и не толкова млади непрофесионални изпълнители да участват в петото издание на конкурса "VivaPiano" от 22 до 24 април 2016 година. За трети път ще се проведе и конкурса за певци "VivaVoce", този път в почит на голямата Елена Николай и насочен специално към мецосопраните.

Повече информация за изискванията и записването за участие в конкурсите можете да намерите в сайта на Фондация "Арденца".

Чуйте в звуковия файл разговора с пианистката Даниела Дикова за концерта на Трио "Арденца" и предстоящото издание на "VivaPiano 2016".




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14