Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Диана Андреева: Министерството на културата се превръща в дирекция "Култура" към Министерството на финансите

Театралната оптимизация в огледалото на нулевите сесии за кино

Мартина Апостолова: Театрите се нуждаят от индивидуален подход, не условията за всички да са еднакви

Снимка: blagoevgradtheater.eu

Всички реформи, които се случват, не взимат предвид регионите, в които извънстоличните театри работят и техните специфични нужди. Трябва да бъдат взети локални мерки, а не условията за всички да са еднакви. Това каза Мартина Апостолова от театъра в Благоевград в коментар на предложената от Министерството на културата оптимизация на театрите. Идеята бе последвана от отворено писмо на екипа на Благоевградския театър, в което се изтъква, че от министерството поставят непосилни изисквания към всички театри извън столичната улица "Раковски". В писмото се иска и оставката на министъра на културата.

Всички работим много, но възход от години насам не се вижда, каза още Апостолова и увери, че местните трупи не се притесняват от гастролите на столичните театри, известни в театралния жаргон като т.нар. "мечки", защото хората харесват местните актьори, поддържат ги и искат да ги гледат.

За да се влезе в такива огромни дългове, каквито имат някои театри, означава да не си бил наблюдаван в действията си или да си бил умишлено принуден да влезеш в този преразход. От години се назначават временно изпълняващи длъжността директори, без никъде да е посочено колко време те могат да бъдат на тези длъжности, назначават се хора, които вкарват културните институции във все по-голям преразход, разказа Мартина Апостолова и попита:

 Къде е било министерството през изминалите шест години, когато са били натрупани тези преразходи?

Не мога да си представя как можеш да си позволиш да се затриват културни институти. Ние например в Благоевград обслужваме толкова голям регион и играем в градове, в които децата не знаят български език и това е единствената българска реч, която се чува. Като ни няма нас, "мечките" дали ще отидат да играят в село Ябланица или във Вълкосел? Съмнявам се.

Целият замисъл хвърля сценичните изкуства в системата на едни про-пазарни мерки. 

Министерството на културата се превръща в дирекция "Култура" към министерството на финансите, тази позиция изрази Диана Андреева от Обсерватория за икономика на културата. Диана Андреева

Кино гилдията постави на културното ведомство 24-часов срок за реакция заради проблемите пред финансирането на киното и обявената нулева сесия. Андреева направи аналогия на предлаганите промени за театрите с въвеждането на проектното финансиране в киното, което по думите й е довело до разпад на системата

Кинодейците настояват за управленска и финансова самостоятелност на Националния филмов център и извеждането му от Министерство на културата.

Повече по темата - в звуковите файлове.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14