Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рецитал на Инон Барнатан от фестивала „Шопен и неговата Европа”

БНР Новини
Инон Барнатан
Снимка: Marco Borggreve

Тази вечер, с любезното съдействие на Европейския съюз за радио и телевизия, предлагаме на меломаните фрагменти от впечатляваща солова изява на един от водещите млади съвременни пианисти на фестивала „Шопен и неговата Европа” във Варшава. Името му е Инон Барнатан, а сред най-любимите му и най-често изпълнявани творби са тези на Франц Шуберт, затова предаването ще започне с Емпромптю в Сол бемол мажор (опус 90, № 3) на Шуберт - бис за възхитената варшавска публика, която (особено на фестивал като „Шопен и неговата Европа”) със сигурност е повече от взискателна.
Инон Барнатан е роден в Тел Авив през 1979. Започва да свири на пиано на тригодишна възраст, когато родителите му откриват, че има абсолютен слух. Сценичният му дебют с оркестър е на единадесет. В Израел негов преподавател е Виктор Деревянко - самият той ученик на знаменития професор и директор на Московската консерватория Генрих Нейгауз. През 1997 Барнатан заминава за Лондон, където в Кралската музикална академия попада в класа знаменитата клавирна педагожка Мария Курчо (сред нейните ученици са Марта Аргерич, Раду Лупу, Мицуко Учида, Мюнг Вун Чунг, Леон Флайшер, Бари Дъглас...). Самата Мария Курчо е една от последните възпитанички на легендарния Артур Шнабел. Нейните ученици Леон Флайшер и Кристофър Елтън също допринасят за професионалното развитие на младия пианист. През 2006 Инон Барнатан заминава за Ню Йорк и до днес живее постоянно там, в екзотичния квартал Харлем. Обявен от музикалния критик на престижното списание „Ню Йоркър” Алекс Рос за „изпълнител с необичайна чувствителност”, наскоро Барнатан подписа договор за сътрудничество с Нюйоркската филхармония като неин първи Artist in Association. Изпълнението на договора започна с Клавирния концерт в Сол мажор на Морис Равел, представен на сцена с Нюйоркската филхармония под палката на главния й диригент Алан Гилбърт през март 2015. След този дебют, Гилбърт определи Барнатан като: „завършен артист: прекрасен пианист, с интелект на изследовател, страстно посветен на изкуството и способен интерпретатор на съвременна музика”. Днес Барнатан има издадени общо пет компактдиска, един от които с музика от ХХ век на Дебюси, Равел, Бритън, Томас Адес и Роланд Стивънсън, а два други - с всички емпромптюта и късните клавирни сонати на Франц Шуберт.

В предаването ще прозвучат цялостно „Прелюд, хорал и фуга” опус 21 на Цезар Франк и Соната за пиано в ми бемол минор опус 26 от Самюъл Барбър. Американският композитор създава тази творба през 1949 по повод 25-годишнината от основаването в Ню Йорк на Лигата на композиторите, която днес се нарича Международно общество за съвременна музика. Световната премиера на сонатата е осъществена от Владимир Хоровиц и оттогава до днес тя е важна част от клавирния репертоар. На финала ще звучи любимият на Барнатан Шуберт - Рондо от Соната за пиано в Ла мажор, D. 959.

неделя, 6 март от 23 часа



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Аксепт", "Мистър Биг" и "Дийп Пърпъл" с букет хитове и нови албуми хедлайн в афиша на "Мидалидаре"

Хоп – ето ни вече на терен в Долината на виното, с. Могилово, община Чирпан, нямаме търпение да рокясаме. Четвъртото издание на Midalidare Rock In The Wine Valley ще се проведе от 12 юли (петък) до 14 юли (неделя). Гаранция за погото и доброто настроение за подобно събитие на открито е не само лятото и бирата, пардон – виното, а преди всичко афишът...

публикувано на 08.07.24 в 16:20

В Брюксел аплодират оперни звезди от Полша и Италия в новата постановка на "Турандот"

Тази година музикалната общественост отбелязва стогодишнината от смъртта на бележития оперен композитор Джакомо Пучини. Водещият белгийски театър "Ла Моне" не можеше да подмине тази кръгла годишнина и предложи за финал на сезона нова постановка на последната творба на Пучини – "Турандот". Още повече, че Брюксел е градът, в който композиторът прекарва..

публикувано на 07.07.24 в 08:05

Вердиевите "Сицилиански вечерни" на сцената на Виенската държавна опера

"В постановката от 13 януари 2024 година Игор Головатенко в ролята на Монфорте не само интерпретира въздействащо мелодиите на Верди, но и конфликта между политиката и бащинския дълг. За разлика от него специалистът по белканто Джон Озбърн има малко пространство за извява в ролята на Ариго, и не показва апломба, с който обикновено блести в роли от..

публикувано на 06.07.24 в 07:55

Arbanassi Summer Music събира почитатели на камерната музика

Предстои 14-ото издание на Arbanassi Summer Music от 7 до 12 юли в архитектурния резерват Арбанаси. Организират го контрабасистката Юлита Фъсева и нейният съпруг обоистът Димитри Местдаг. Двамата живеят и работят в Белгия, но оценяват магията на Арбанаси и възможността да правят бутиков фестивал, заобиколени от приятели и съмишленици. "Специалното в..

публикувано на 05.07.24 в 17:05
Константин Илиевски и Симфоничния оркестър на БНР

Последен концерт от сезона на радиосимфониците

Интересен, динамичен, разнообразен бе сезон 2023/2024 на Симфоничния оркестър на БНР. Новият главен диригент на състава Константин Илиевски предложи цялостна концертна програма, в която бе дадено преимущество на някои от най-обещаващите млади български музиканти, оркестър и публика се срещнаха с нови солисти и диригенти, почетени бяха годишнини на..

публикувано на 05.07.24 в 13:10