Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Рецитал на Инон Барнатан от фестивала „Шопен и неговата Европа”

БНР Новини
Инон Барнатан
Снимка: Marco Borggreve

Тази вечер, с любезното съдействие на Европейския съюз за радио и телевизия, предлагаме на меломаните фрагменти от впечатляваща солова изява на един от водещите млади съвременни пианисти на фестивала „Шопен и неговата Европа” във Варшава. Името му е Инон Барнатан, а сред най-любимите му и най-често изпълнявани творби са тези на Франц Шуберт, затова предаването ще започне с Емпромптю в Сол бемол мажор (опус 90, № 3) на Шуберт - бис за възхитената варшавска публика, която (особено на фестивал като „Шопен и неговата Европа”) със сигурност е повече от взискателна.
Инон Барнатан е роден в Тел Авив през 1979. Започва да свири на пиано на тригодишна възраст, когато родителите му откриват, че има абсолютен слух. Сценичният му дебют с оркестър е на единадесет. В Израел негов преподавател е Виктор Деревянко - самият той ученик на знаменития професор и директор на Московската консерватория Генрих Нейгауз. През 1997 Барнатан заминава за Лондон, където в Кралската музикална академия попада в класа знаменитата клавирна педагожка Мария Курчо (сред нейните ученици са Марта Аргерич, Раду Лупу, Мицуко Учида, Мюнг Вун Чунг, Леон Флайшер, Бари Дъглас...). Самата Мария Курчо е една от последните възпитанички на легендарния Артур Шнабел. Нейните ученици Леон Флайшер и Кристофър Елтън също допринасят за професионалното развитие на младия пианист. През 2006 Инон Барнатан заминава за Ню Йорк и до днес живее постоянно там, в екзотичния квартал Харлем. Обявен от музикалния критик на престижното списание „Ню Йоркър” Алекс Рос за „изпълнител с необичайна чувствителност”, наскоро Барнатан подписа договор за сътрудничество с Нюйоркската филхармония като неин първи Artist in Association. Изпълнението на договора започна с Клавирния концерт в Сол мажор на Морис Равел, представен на сцена с Нюйоркската филхармония под палката на главния й диригент Алан Гилбърт през март 2015. След този дебют, Гилбърт определи Барнатан като: „завършен артист: прекрасен пианист, с интелект на изследовател, страстно посветен на изкуството и способен интерпретатор на съвременна музика”. Днес Барнатан има издадени общо пет компактдиска, един от които с музика от ХХ век на Дебюси, Равел, Бритън, Томас Адес и Роланд Стивънсън, а два други - с всички емпромптюта и късните клавирни сонати на Франц Шуберт.

В предаването ще прозвучат цялостно „Прелюд, хорал и фуга” опус 21 на Цезар Франк и Соната за пиано в ми бемол минор опус 26 от Самюъл Барбър. Американският композитор създава тази творба през 1949 по повод 25-годишнината от основаването в Ню Йорк на Лигата на композиторите, която днес се нарича Международно общество за съвременна музика. Световната премиера на сонатата е осъществена от Владимир Хоровиц и оттогава до днес тя е важна част от клавирния репертоар. На финала ще звучи любимият на Барнатан Шуберт - Рондо от Соната за пиано в Ла мажор, D. 959.

неделя, 6 март от 23 часа

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.