Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Международен изложбен проект „Изкуството на конфликта“ в Алма Матер

Изложба "Изкуството на конфликта"
Снимка: Ирина Недева

„Изкуството на конфликта“ - така е озаглавена изложбата, която специалност „Изобразително изкуство“ към ФНПП, Културният център на СУ „Св. Климент Охридски” и Галерия „Алма Матер” представят в северното крило на ректората на СУ. Това е Международен изложбен проект.

Експозицията представя творби, повлияни от проблемите, които вълнуват цял свят през изминалото столетие - военни, социални и лични конфликти. В чисто пластически аспект, конфликтът стои в основата на изобразителното изкуство и представлява основополагащ принцип в композицията, а в частност - в графичната композиция. По този начин, генерирайки конфликт, художникът използва огромен набор от пластически похвати, чрез които би могъл да поражда ритмичност и архитектоника. По този начин конфликтът в изкуството може да се превърне в структуриращо и съзидателно, а не деструктивно средство. В своите графични творби  участниците в проекта  - български и чуждестранни, представят своето виждане за проблема.

Част от творбите ще бъдат показани в Лондон ( през април 2016). Авторите– д-р Снежина Бисерова,която е и куратор за България, Анна Цоловска, Виолета Апостолова и Цвета Петрова участват в изложбата по покана на английската художничка Анна Алкок. Включени са и работи на студенти от катедра „Изобразително изкуство.

Снежина Бисерова

Изложбата ще продължи до 18-и март.

Подробности можете да чуете в звуковия файл от интервюто с д-р Снежина Бисерова и Калина Миланова.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14