Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Арт-активизъм срещу разрушаването на тютюневите складове в Пловдив

Тютюневият склад в Пловдив - застрелян от упор

Реалността се оказва по-брутална и от възможните колажи, аз просто исках да я подчетая, казва арх. Светлин Пеев

"Together for better", колаж, автор Светлин Пеев
Снимка: Светлин Пеев



Сред гражданите, възмутени от разрушаването на Тютеневия склад в Пловдив е и един млад архитект.  

Само седмица , след  като беше разрушен тютюневият склад в Пловдив, архитект Светлин Пеев показа своя артистичен поглед към случващото се, паралелно на неговия граждански гняв. 


Flags on, автор Светлин Пеев

Светлин Пеев се връща в родния си Пловдив преди по-малко от година след 12 години работа като архитект в Лил, Франция и в Базел, Швейцария.  

Той направи изложба от фотографии, от един повтарящ се мотив - тютюневият склад, който , според Пеев, беше застрелян от упор. Изложбата

Колажите предоставят един поглед над случващото се – такова, каквото е, обвързан с уж нереалното, но всъщност – абсолютна истина. 

Снимка

„От упор“ се казва и неговата изложба и малката галерия в Капана  артистичния мини-квартал зад Джумаята в центъра на Пловдив.

"Капанът" е контрастен пример в положителна насова как може да бъде запазен духа на мястото, за разлика от това, което се случва с Тютюневото градче само на 2 километра от центъра, непосредствено зад Автогарата на Пловдив. 


В звуковия файл можете да чуете интервютата на Ирина Недева със Светлин Пеев и галеристаката на галерия "Point Blank"от квартал "Капана" в Пловдив.

Снимка

Всички снимки са авторски фотографии и колажи на арх. Светлин Пеев.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14