Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гнездото на стършелите: Сергей Трайков и Вичо Балабанов

Гнездото на стършелите” – съвместна продукция на вестник „Стършел” и редакция „Хумор и сатира” на Българското национално радио.

За ужас на черногледите, средната работна заплата в България скочи на цели 915 лева.
Кого радва това обаче?
Едва ли общият работник от търговията, който научи, че от Първи януари осигурителният му праг е повишен на 470 лева.
Удръжките за сметка на работника са 101 лева и 57 стотинки.
А за сметка на работодателя – 100 лева и 93 стотинки.
Или общо осигуровоката на един общ работник е 202 лева и 50 стотинки.
А да видим сега какво е положението при над 600-те хиляди държавни служители?
Ами същото, каквото е било винаги – освен, че хиляди ползват различни привилегии като безплатно пътуване или при пенсиониране получават по десетина-двайсет заплати накуп, на тях не се удържат абсолютно никакви осигуровки от заплатата.
Това е очевадна финансова и социална дискриминация спрямо останалото население.
Дискриминация, която би трябвало да не дава и миг покой на социалния министър Ивайло Калфин, който на думи се изкарва по-социален и от папата.
На дела обаче никакъв го няма.
Иначе би трябвало веднага да поиска държавните служители да започнат да плащат осигуровки както всички работещи в страната.
Или заплатите им да бъдат намалени в съответствие с удръжките.
Социалният министър обаче си трае.
Защото, ака поиска това да стане, означава да се намали и неговата заплата.
Понеже също е държавен служител.
И също не плаща осигуровки.
Затова осигуряващите се в частния сектор ще продължава да хранят неосигуряващите се в държавния чак докато министър Калфин сам не поиска да му бъде намалена заплатата.
А това ще стане когато цъфнат налъмите.

Политиците много обичат да се хвалят, че неспирно работят за благото на своите избиратели.
Тайно от тях обаче те гледат да уредят първо себе си.
Такива са и депутатите от местния парламент на община Гърмен, които на 20 януари тази година гласуваха общинския бюджет за 2016-а.
На първото си заседание общинарите свършиха най-важната работа: те си определиха да взимат максималнта заплата, която се полага на община с над 100 хиляди души население.
Въпреки че жителите на тяхната е далеч, далеч под това число – само 14 247 човека.
А след това си гласуваха и възнаграждение от по 500 лева над заплатата – за „представителни разходи”.
Без изобщо да се притесняват, че в българското законодателство никъде няма и намек за такава формулировка – „представителни средства за общински съветник”.
Да не говорим, че отпускането на суми по подобно несъществуващо перо противоречи не само на правните норми, но и на неписаните морални закони.
Морал обаче могат да имат само бедните и излъгани избиратели.
А избраните от тях гледат колкото се може по-бързо и повече да напълнят джобовете си, защото следващия път вече може и да не бъдат избрани.
На 2 март 2010 година в столичната Акушеро-гинекологична болница „Майчин дом” падна многократно претоварен асансьор.
В него се возеха 14 души.
При този инцидент тежко пострадаха 6 бременни жени.
Затова прокуратурата проведе разследване, а през октомври 2012-та Софийският районен съд даде ход на делото.
И всичко спря до тук.
Последната проверка на Инспектората към Висшия съдебен съвет констатира, че за изминалите 3 години и 4 месеца практически са били проведени само 2 съдебни заседания.
Понеже делото е било отлагано цели... 22 пъти.
От които само веднъж поради сигнал за бомба.
Останалите отлагания са били поради познатите до втръсване причини – неявяване я на подсъдимите, я на техните адвокати.
Без никой да им налага глоби за отсъствията.
Затова Инспекторатът предупреждава, че ако Софийският райнонен съд не вземе мерки за приключване на далото в разумен срок, държавата (разбирай – данокъплатците), ще трябва в последствие да плати обезщетение за бавно правосъдие.
А не виновите за това магистрати.
За кой би път обаче Инспекторатът „забравя” да отбележи най-важното: докато вече четвърт век  е налице тази безнаказаност в системата на родното правораздаване, и държавата (тоест – невинните данъкоплатци) продължават да плащат за липсата на нормално правосъдие, ще продължават да се отлагат до безкрайност и делата.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Образование в Лондон, кариера в България: Историята на Кристиян Доброславов

В рубриката „Темите на деня“ на предаването „Нашият ден“ гостува Кристиян Доброславов – млад човек, който въпреки образованието си в Англия, избира да се развива в България. Разказвайки за живота си в Обединеното кралство и предизвикателствата пред младите хора, Кристиян сподели своите лични преживявания и мотиви за връщането си в родината...

обновено на 25.07.24 в 10:24

Проф. д-р Мария Николова: Увеличава се броят на трайно излекуваните от HIV

Най-голямата годишна конференция по въпросите на HIV и СПИН се провежда в Мюнхен, като събира над 10 000 участници и ще продължи до 26 юли. Това е първото провеждане на конференцията в Германия от 1993 година насам. Лекари, експерти в областта на общественото здраве и активисти от около 175 държави са поканени да се включат в 25-ата Международна..

обновено на 24.07.24 в 14:14

Частните лечебни заведения и Директива 2014/24 за обществените поръчки

ЕКИП (Експертен клуб за икономика и политика) подготви първия по рода си в България публичен сравнителен правен анализ и оценка на въздействието във връзка с транспонирането на Директива 2014/24 за обществените поръчки по отношение на частните лечебни заведения в България и наказателната процедура на ЕК срещу България по този повод. В Lege..

публикувано на 24.07.24 в 14:10

Трансплантираните спортисти от България доказват: Донорството е живот

Единственият българин с два трансплантирани органа, Георги Пеев, спечели четири златни медала в дисциплината плуване на Европейските игри за трансплантирани и диализирани в Лисабон . Пред екипа, придружаващ българския отбор на игрите, Пеев сподели: "Показваме чрез физическа активност, че хората с трансплантации могат да бъдат активни – не..

публикувано на 24.07.24 в 12:50

Защо лекарка от Варна избира да помага на бежанци от Украйна?

Д-р Христина Димитрова, общопрактикуващ лекар и носител на приз за застъпничество от платформата TimeHeroes, разказва за своята доброволческа работа с украинци със специални потребности във Варна и за менторството и подкрепата към украински медици, желаещи да упражняват професията си у нас. В интервю за "Нашият ден" д-р Димитрова споменава..

обновено на 24.07.24 в 12:20