Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спомен за пианиста Венцислав Янков

На 24 март се навършват 90 години от рождението на големия български пианист и педагог проф. Венцислав Янков. 


Започва музикалните си занимания при проф. Панка Пелишек в София, но като много надарен младеж е изпратен да учи в Берлин. Завършва Берлинската консерватория и още няколко години се обучава под ръководството на знаменития Вилхелм Кемпф, преминава и майсторския клас на Едвин Фишер. 

През 1946 година Янков заминава за Париж и учи при прочутата пианистка Маргарита Лонг. Само три години по-късно си поделя първата награда с Алдо Чиколини на новоучредения международен конкурс за пианисти и цигулари "Маргарита Лонг - Жак Тибо". Така започва бляскавата му пианистична кариера с концерти на пет континента и записи с някои от най-известните световни оркестри и диригенти. 

През 60-те години Венцислав Янков започва да преподава в частна консерватория, основана от Маргарита Лонг. От 1971 г., в продължение на 20 години е професор в Парижката консерватория. 

Чуйте в звуковия файл рубриката "Помните ли..." на предаването "Алегро виваче" с интересни подробрости от биографията на пианиста Венцислав Янков и негово изказване, съхранено в Златния фонд на БНР.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14