Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тромпетистът Петър Македонски: Класическата музика е тръпка

Петър Македонски

Петър Македонски е първи тромпетист на Симфоничния оркестър на Българското национално радио от 2011 година, но тромпетът е негов спътник от дете. Син е на видния наш тромпетист и педагог проф. Ангел Македонски.


Много е хубаво, че баща ми никога не ме е спирал да свиря и други стилове, освен класическата музика. Не мога да преценя кога фамилията ми тежи или ми помага по-скоро доста пъти ми е пречело в началния стадий, когато започнах да се занимавам по-сериозно с класическа музика. В интерес на истината никога не е било решаващо в някаква ситуация
, споделя Петър, в отговор на въпроса тежи ли му славата на потомствен тромпетист.

На 8 април в зала "България" Петър Македонски ще застане като солист на оркестъра, в който работи вече 4 години. Това е чест, но и голяма отговорност.

За никого не е тайна, че това е може би най-добрият оркестър в България. За мен беше огромно удоволствие, че бях поканен още от маестро Табаков, казва младият тромпетист, който ще изпълни популярния Концерт от Йозеф Хайдн с Радиооркестъра под палката на Росен Гергов.

Чуйте цялото интервю с Петър Македонски за предаването "Алегро виваче" в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14