Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Под палката на Росен Гергов радиосимфониците на БНР ще свирят виенски класици

Маестро Росен Гергов ще излезе за първи път на сцената на столичната зала "България" като главен диригент на Симфоничния оркестър на Българското национално радио в петък – 8 април 2016 г. от 19 часа.

Младият диригент ще пренесе в София от духа на Виена, където е завършил най-големия университет за музика в Австрия и където в момента живее. Росен Гергов ще представи на концерта заедно с радиосимфониците произведения от съкровищницата на виенските класици: Йозеф Хайдн, В. А. Моцарт и Лудвиг Ван Бетовен

Иска ми се публиката да се докосне до една модерна и свежа интерпретация на тези шедьоври и до един оркестър, изпълнен с енергия и ентусиазъм, каза диригентът. Също така и до един от най-добрите млади тромпетисти в България – Петър Македонски. Всички произведения, които ще представим, са популярни и известни, но може би не са звучали у нас по начина, по който ще бъдат поднесени на публиката.

Солист в Концерта за тромпет от Хайдн ще бъде колоритният Петър Македонски. Тромпетистът е част от Симфоничния оркестър на БНР от 2011 г. Музикантът участва активно в Образователната програма на БНР като преподавател във “Фортисимо в клас” и е един от основателите на “Фортисимо фамилия” към фондация "Америка за България". В соловия му репертоар са концертите за тромпет от Телеман, Вивалди, Торели, Хайдн, Хумел, Неруда, Арутюнян, Казанджиев, които е изпълнявал с различни състави.
Билети може да закупите на касите: "Кантус Фирмус" в зала "България", РИЦ на БНР (бул. "Драган Цанков" №4) и онлайн на ticketsbg.com.

Снимка



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!